SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLIV DEVIZA
 
Smanjenje devizne rezerve Narodne banke Srbije
Autor/izvor: SEEBiz/Agencije
Datum objave: 11.04.2012. - 14:13:00
Zadnja izmjena: 11.04.2012. - 14:15:06
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju marta iznosile 11,07 milijardi evra i smanjene su u odnosu na prethodni mesec za oko 211,6 miliona evra, saopštila je centralna banka.

Tokom marta najveći devizni prilivi zabeleženi su po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka od 96 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u iznosu od 66,2 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 49,7 miliona evra. U istom periodu najveći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 310 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 112,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju marta iznosile su oko 6,14 milijardi evra. Devizne rezerve NBS obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 461 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.868 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je nešto preko milijardu evra i bio je za 673,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,52 milijardi evra. U toku prošlog meseca, u cilju obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu devize - evre u iznosu od 310 miliona evra.

U martu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 1,1 odsto, dok je od početka ove godine dinar prema evru nominalno deprecirao za šest odsto, navedeno je u saopštenju NBS.