SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOMBINATORIKA
 
Slučaj Agrokor: Znatno poboljšana pozicija Sberbanka
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 20.03.2018. - 12:33:39
ZAGREB - Nakon što je slovenski Vrhovni sud u ponedjeljak potvrdio da 'lex Agrokor' ne vrijedi u toj zemlji ruski Sberbank dobio je novu snažnu kartu za pregovore s izvanrednom upravom posrnulog koncerna.

Sberbank i slovenska vlada uložili su žalbe nakon što je izvanredna uprava Agrokora podnijela zahtjev za valjanost lex Agrokora u Sloveniji, a njenim prihvaćanjem Sberbanku su porasle šanse da naplati svoja potraživanja. Na umu treba imati to da je ruska banka već zaplijenila 18 posto dionica Mercatora, piše Jutarnji list.

Neslužbene informacije kojima barata taj dnevni list govore da bi Sberbank mogao naplatiti od 40 do 50 posto svojeg duga, što iznosi od 450 do 550 milijuna eura.

Govori se da bi i Rusi mogli zamijeniti svojih 18 posto Mercatora za udio u novom roll up kreditu, kojim bi se isplatio stari kredit. Razgovori o raspletu situacije u Agrokoru nastavljaju se ovaj tjedan na tajnoj lokaciji.

Dobavljači bi pak trebali dobiti oko 65 posto svojih potraživanja u gotovini, a nakon četiri godine trebali bi dobiti i isplatu 80 posto starog i graničnog duga te nekoliko postotaka vlasništva u 'novom' Agrokoru.