SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PLANOVI
 
Slovenska vlada u 2017. planira povećati socijalne potpore i najniže mirovine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.01.2017. - 15:04:05
LJUBLJANA - U predzadnjoj godini svog mandata vlada slovenskog premijera Mire Cerara poduzima niz mjera na socijalnoj zaštiti obitelji i ugroženih skupina, među ostalim i umirovljnika kojima će se sredinom 2017. povećati minimalne mirovine, piše u srijedu mariborski list "Večer".

Novčana socijalna pomoć za najsiromašnije lani je povećana za oko 20 eura a sredinom ove godine povećat će se na skoro 300 eura, povećani su dječji doplaci koje dobiva 97.000 djece, dok su muškarci očevi dobili dodatnih pet dana plaćenog dopusta kako bi skrbili za svoje bebe, piše mariborski list.

U vladi navode da će osigurati dodatnih 1000 stipendija za deficitarne pozive, te da je uspješna bila i politika zapošljavanja jer se broj nezaposlenih stalno smanjuje i trenutno je manji od 100.000 ljudi, prema podacima zavoda za zapošljavanje.Važne mjere koje će obradovati umirovljenike uslijedit će sredinom godine zbog odluke da se povećaju minimalne mirovine, pa najniža za puni radni staž neće smjeti biti manja od 500 eura, navodi "Večer".

Prema izračunu zavoda za mirovinsko osiguranje, na višu mirovinu sredinom godine može računati oko 33.000 umirovljenika. Prosječni porast mirovina bit će 18,5 eura, a najviši pojedinačni porast mirovine bit će 60 eura.