SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TERAN
 
Slovenija tuži Europsku komisiju zbog terana
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 09.11.2019. - 12:55:40
LUXEMBOURG – Na Općem sudu Evropske unije u Luksemburgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u slučaju istarskog vina teran, objavili su slovenski mediji.

Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinca, objavilo je ljubljansko „Delo", a kao zanimljivost list navodi da bi sud 11. prosinca trebao odlučiti je li nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino, koje se proizvodi na slovenskom Krasu, Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao „teran" odmah nakon ulaska u EU 2004. te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registrira tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom.

U „vinskom sporu" koji se razvio između dvije članice EU i susednih zemalja posredovali su Evropska komisija i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji je u novoj Komisiji preuzeo dužnost povjerenika za trgovinu.

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom porijekla „Hrvatska, Istra" može prodavati i s dodatkom „teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.