SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RATIFIKACIJA
 
Slovenija ratificirala pristupni sporazum Hrvatske i EU-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.04.2013. - 11:37:10
LJUBLJANA - Slovenski parlament jednoglasno je u utorak ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU-a koje su odobrile članstvo naše zemlje u toj asocijaciji.
Da bi ratifikacija ugovora bila valjana, za nju je trebalo glasovati dvije trećine od ukupno 90 zastupnika u slovenskom Državnom zboru, a to je na zasjedanju u utorak u konačnici učinilo svih 82 nazočnih zastupnika.

Nakon velikih problema zbog pitanja Ljubljanske banke, koje je prijetilo mogućnošću da Slovenija potpuno blokira predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja, put ratifikaciji otvoren je 11. ožujka kad su u Mokricama hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali Memorandum o suglasnosti između dviju vlada kojim je dogovoren obostrano zadovoljavajući način rješavanja tog pitanja.

S obzirom na visok stupanj političke suglasnosti postignut u svim slovenskim parlamentarnim strankama, poslije toga se sve događalo jako brzo. Već dva dana potom slovenska je vlada ratificirala memorandum i u parlamentarnu proceduru poslala prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

Tjedan dana poslije, 20. ožujka, vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta jednoglasno je podupro zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom te preporučio parlamentu da ga prihvati, što je otvorilo mogućnost današnjeg glasovanja i ovakvog ishoda.

Sjednici slovenskog parlamenta na kojoj je ratificiran ugovor o pristupanju RH EU-u kao gosti nazoče predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Nakon Slovenije, jedine članice EU-a koje još nisu ratificirale sporazum ostale su Belgija, Danska, Nizozemska i Njemačka.