SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Slabašan napredak kinesko-američkih pregovora spustio cijene nafte prema 67 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.03.2019. - 20:12:12
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 67 dolara budući da trgovce zabrinjava slabašan napredak kinesko-američkih trgovinskih pregovora i nepovoljan utjecaj sukoba dvije sile na svjetsko gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,11 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 59,40 dolara.

Na tržištima pozorno prate američko-kineske pregovore o trgovini. Zasada nema naznaka većih pomaka a novi je krug zakazan za tjedan dana u Pekingu.

Tri od četiri japanske kompanije očekuje da će se trzavice u odnosima dva ekonomska diva nastaviti u najmanju ruku do kraja ove godine, pokazala je Reutersova anketa.

Spori napredak pregovora prati posustajanje gospodarskih aktivnosti širom Azije, Europe i Sjeverne Amerike, što bi moglo naštetiti potrošnji goriva.

"Cijene nafte našle su se pod pritiskom u današnjoj trgovini zbog dobitonosnih prodaja i neizvjesnosti koja okružuje američko-kineske pregovore o trgovini", konstatira Abhishek Dumar iz londonskog Interfax Energyja.

Izrazitiji pad cijena zakočile su smanjene isporuke iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, prema dogovorenih 1,2 milijuna barela dnevno, kako bi se smanjio višak u opskrbi i poduprle cijene.

SAD minira ta nastojanja, povećavši proizvodnju od početka prošle godine za dva milijuna barela dnevno, na rekordan 12,1 milijun barela dnevno. Time su pretekli Rusiju i Saudijsku Arabiju i postali najveći proizvođač nafte u svijetu.

To je značilo i povećanje američkog izvoza nafte, koji je proteklih godinu dana udvostručen, premašivši tri milijuna barela dnevno. Međunarodna agencija za energetiku procijenila je da će do 2021. godine SAD postati neto izvoznik sirove nafte.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,78 dolara, što znači da je bila viša 24 centa nego prethodnog radnog dana.