DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INCIDENTI
 
Skupština Srbije: Obradović mišem od računara udario Martinovića
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 21.11.2017. - 15:45:10
BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović udario je danas mišem od laptop računara predsednika Administrativnog odbora i funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića.

Obradović je tako reagovao pošto mu je Martinović oduzeo reč nakon što je pokazao plakat na kojem je o predsednici Skupštine Maji Gojković pisalo "Majo pokrala si Novi Sad" i pošto nije dao reč poslanicima Dveri.

Obradović je na sednici Administartivnog odbora negodovao zbog opomena izrečenih opoziciji i njemu o čemu se i raspravljalo, i kritikovao je način vodjenja sednica Skupštine i to što se kažnjavaju samo opozicioni poslanici.

On je ocenio da se time ućutkuje opozicija, da se ne bi čula ni reč kritike vlasti, zbog čega mu je i izrečena mera isključenja sa sednice na 20 radnih dana. Kazao je da je isključen zbog plakata "Vučić, brat, kumovi, lopovi" koji je doneo na plenarnu sednicu, a onda na odboru pokazao novi plakat posle čega mu je Martinović isključio mikrofon.

Obradović je izričito tražio objašnjenje Martinovića za takav postupak, ustao, nasrnuo na Martinovića i preko stola bacio "miša" koji je Martinovića udario u lice.

Martinović je ostao da sedi, dok su drugi poslanici pokušavali da umire Obradovića. Martinović je novčano kažnjavanje poslanika koje je bilo na dnevnom redu, stavio na glasanje, ali ni po završetku sednice situacija se nije smirila i bila je više puta na ivici fizičkog incidenta u kojem su učestvovali poslanici SNS i Dveri.

Obradović je Martinoviću rekao da je "kukavica, krpa, i Vučićev sluga i treba da ga bude sramota".

Poslanike koji su posmatrali je pitao dokle će da "trpe političko nasilje" u Skupštini i da "učestvuju u farsi i glumi SNS" i pitao ko ima pravo da poslaniku oduzima reč.

Martinović je Dverima kratko po završetku sednicu i tokom opšteg meteža poručio da "gradajani ne žele nasilje i da se tako ne dobijaju glasovi".

Kada je Martinović izlazio iz sale, Obradović je ponovo pokušao da mu pridje, ali ga je s ledja uhvatio poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Posle izvesnog vremena poslanici su se razišli, a onda su u skupštinskom holu redom davali izjave novinarima.

Vladajuće većina osudila je ponašanje Obradovića. Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić je rekao da je ponašanje Dveri "enklatantan primer čistog ogoljenog fašizma", koji "nikave veze nema ni sa političkom borbom ni parlamentarnom raspravom".

Djukanović se izvinio gradjanima i kazao da mu je žao što je bio učesnik nemilog incidenta.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Nedjo Jovanović osudio je ponašanje Dveri za koje je rekao da je "postalo matrica" i da se na taj način "pokušava obezvrediti i obesmisliti rad parlamenta".

Obradović nije pokazao kajanje zato što je nasrnuo na Martinovića već je naveo i da su svi na sednici Odbora mogli da vide da je "kompjuterski miš skočio i ujeo Martinovića za nos jer nije mogao da trpi toliku nepravdu".

On je novinare pitao kako bi oni reagovali da ih neko ponižava, i dodao da, "kada vam neko udari na čast, morate da se suprotstavite".

Odbor je na trako održanoj sednici novčano kaznio dva poslanika Demokratske stranke Balšu Božovića i Radoslava Milojičića sa po deset odsto od plate, odnosno po 6.829 dinara, a poslanika SRS Nemanju Šarovića dva puta sa po deset odsto od plate.

Obradoviću, kome su pre tri nedelje na sednici Skupštine izrečene tri opomene, izrečena je i novčana kazna u visini od 50 odsto plate, odnosno 34.148 dinara.

Poslanici SRS su na sednici negodovali zbog kažnjavanja, navodeći da predsedavajući nemaju prava da ih sprečavaju da govore i istakli da kaznama neće uspeti da ih ućutkaju.

Poslanica DJB Ana Stevanović je rekla da se u Skupštini "sprovode dvostruki aršini", odnosno da se kažnjava samo opozicija i to neopravdano.