SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Skupština Petrokemije bi trebala donijeti odluku o pokriću gubitka u 2017. godini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.05.2018. - 16:29:56
KUTINA - Dioničari Petrokemije trebali bi na glavnoj skupštini sazvanoj za 9. srpnja donijeti odluke kojima će se pristupiti završnom stupnju realizacije programa restrukturiranja te stvaranju pravnog okvira za dokapitalizaciju.

Prema pozivu za glavnu skupštinu objavljenom u utorak, skupština bi trebala donijeti odluku o pokriću gubitka u 2017. godini u cjelokupnom iznosu od 242,6 milijuna kuna, pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala spajanjem dionica i to s 492,9 milijuna kuna, na 100,3 milijuna kuna.

Tome će pak, kako se predlaže u pozivu za glavnu skupštinu, prethoditi povećanje temeljnog kapitala ulozima u pravima i to s 42,9 na 492,9 milijuna kuna odnosno za 450 milijuna kuna. Pri tome bi se temeljni kapital od 42,9 milijuna kuna povećao izdavanjem novih dionica uz naplatu uloga u pravima, tj. 45 milijuna novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Sve dionice će, kako se planira, upisati i uplatiti Republika Hrvatska putem Centra za restrukturiranje i prodaju pa se u cijelosti isključuje pravo prvenstva dioničara Petrokemije pri upisu novih dionica.

Podloga za povećanje temeljnog kapitala uz isključenje prava prvenstva dioničarima je prošlotjedna Vladina odluka o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. Uprava Petrokemije izvijestila je u utorak da je potpisala dodatke ugovora o kreditima od Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak s novim vjerovnikom - Republikom Hrvatskom, u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna, sukladno Vladinoj odluci.

Potom bi skupština trebala donijeti odluku o spomenutom pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala spajanjem dionica radi pokrića gubitaka i prenošenja sredstava u rezerve kapitala. Temeljni kapital smanjio bi se isključivo radi pokrića gubitaka i to s 492,9 milijuna kuna, na 100,3 milijuna kuna.

Nakon toga uslijedila bi odluka o povećanju temeljnog kapitala sa 100,3 milijuna kuna za iznos do najviše 450 milijuna kuna tj. na najviše 550,3 milijuna kuna i to uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 40 milijuna do najviše 45 milijuna novih redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna.

Svrha dokapitalizacije je prikupljanje sredstava za investicije koje osiguravaju i unaprjeđuju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja, kaže se u pozivu na glavnu skupštinu.

U petak prošli tjedan Ina je izvijestila o svojoj namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom.

Krajem prošle godine i Janaf je usvojio odluke koje su podloga za njegovo sudjelovanje u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 50 milijuna kuna.

Janaf će, prema odlukama izvanredne glavne skupštine, sudjelovati u dokapitalizaciji kutinske tvornice umjetnih gnojiva pod uvjetom cjelovite provedbe prve faze dokapitalizacije, u skladu s programom restrukturiranja Petrokemije. To znači da bi u dokapitalizaciji temeljni kapital Petrokemije trebao biti povećan za 450 milijuna kuna izdavanjem novih dionica, s time da bi se dokapitalizacija smatrala uspjelom ako se upišu i uplate dionice od najmanje 400 milijuna kuna.

Drugi Janafov uvjet je isključenje od obveze objave ponude za preuzimanje, a treći izuzeće Janafa od bilo kakve obveze na daljnja ulaganja u Petrokemiju ili davanja za Petrokemiju bilo kakvih jamstava.