SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRAG U SLUČAJU DRIMIA
 
Skriva li povezanost Erste Grupe i Drimie vezu s interesima MOL-a u Ini?
Autor/izvor: Domagoj Margetić
Datum objave: 16.05.2016. - 23:47:00
Zadnja izmjena: 17.05.2016. - 15:49:48
ZAGREB  - U financijskom i poslovnom svijetu nema slučajnosti. Tragove pojedinih financijskih afera treba tražiti „kapilarno“ po cijelom povezanom sistemu, i svaki takav trag može predstavljati ključnu vezu u široj priči, kao primjerice u slučaju Drimia.
Jedna od presudnih odluka u MOL-ovom preuzimanju potpune kontrole nad Inom bila je jednoglasna odluka Fonda hrvatskih branitelja, da se MOL-u proda sedam posto dionica tada vrijednih oko dvije milijarde kuna. Time su, naravno, upravo branitelji preuzeli suodgovornost za sve ovo što se danas događa s INA-om, o čemu se u javnosti izbjegava otvoreno govoriti. No, bitnija od toga jest činjenica da je cijela transakcija odrađena preko Erste investa, članice Erste Grupe, koja je upravljala tim dioničarskim portfeljom, te koji je operativno i odradio cijelu prodaju dionica MOL-u.

U srijedu, 1. listopada 2008. godine Josip Glavaš, čelni čovjek Erste Investa potvrdio je medijima kako će „mađarskom MOL-u prodati sedam posto dionica INA-e“, koje su bile u posjedu Fonda hrvatskih branitelja, čime je i javno potvrdio ulogu Erste Investa u ovoj transakciji, ključnoj u MOL-ovoj operaciji preuzimanja kontrole nad hrvatskom nacionalnom naftnom kompanijom.

Kakve bi sad to uopće moglo imati veze sa slučajem Drimia? Naizgled nikakve.

No, kad slučajno pogledamo neke poteze Erste Grupe u Hrvatskoj, naći ćemo jednu čudnu situaciju koja bi mogla biti poveznica ovih interesa u trokutu MOL – INA – Erste Grupa. Naime, 2014. godine Erste Grupa je pokrenula projekt osnivanja Zaklade Znanje na djelu. Kao jedan od partnera te zaklade na njihovim službenim internetskim stranicama navedena je i tvrtka Drimia Ane Karamarko. Iako ovakve informacije naizgled mogu zvučati potpuno beznačajno, iskusnim korisnicima onoga što zovemo otvorenim izvorima informacija, i istraživačima povezanosti određenih pravnih i fizičkih osoba, biti će jasno da bi u svim informacijskim analizama ovo bilo naznačeno kao bitna i znakovita poslovna povezanost Erste Grupe i tvrtke Drimia.

Iako ovo ne mora značiti ništa, ipak postavlja se pitanje skriva li ovakva povezanost Erste Grupe i Drimie vezu s interesima MOL-a u Ini? Zanimljivo ili ne, vrijeme prodaje dionica braniteljskog fonda preko Erste Investa mađarskom MOL-u preklapa se s vremenom Karamarkovog dolaska na mjesto ministra unutarnjih poslova, prije čega je obnašao ništa manje utjecajnu dužnost šefa Sigurnosno obavještajne agencije.

Bez ikakvog nagađanja i špekulacija, legitimno je postaviti pitanje o povezanosti Drimie s Erste grupom, i to pogotovo u svjetlu poslovno-interesne povezanosti Drimie s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem, koji je u vrijeme kad je MOL preuzimao sedam posto INA-e preko Erste Investa bio jedan od najutjecajnijih članova Uprave INA-e.

No i neki drugi termini se savršeno preklapaju. Poslovni pad tvrtke Soboli, te poslovni uzlet tvrtke Drimia. Kad je tvrtka Soboli, nakon Karamarkovog odlaska s vlasti počela poslovno stagnirati, te nakon što nakon više promjena imena i direktora nije uspjela stabilizirati poslovanje, Ana Šarić danas Karamarko osnovala je tvrtku Drimia i započela svoj poslovni uzlet, koji se kako danas znamo jednim dijelom temelji i na poslovima koje je s Jozom Petrovićem odrađivala za mađarski MOL.

Sve te povezanosti, fizičkih i pravnih osoba, te pojedinih poslovnih događaja i informacija, treba pažljivo ispitati kod utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko slučaja Drimia. Za sada ovako površne informacije, i njihova usputna analiza itekako upućuju na moguće zanimljive veze i povezanosti interesa oko MOL-ove operacije preuzimanja INA-e.