SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDI
 
Škotska postavila novi svjetski rekord u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.07.2017. - 07:50:39
EDINBURGH - Škoti su u prvih šest mjeseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za opskrbu strujom kompletne nacije u Škotskoj punih šest dana. Time je najsjevernija zemlja Velike Britanije bliže svom cilju kreiranja "zelene Europe".

Snaga vjetra Škotima je pomogla da postave novi rekord u proizvodnji obnovljive energije. Prema analizama britanske kompanije Weather Energy, vjetrenjače su tijekom lipnja u Škotskoj proizvele više od milijun megavata energije.

Tokom proteklih šest mjeseci vjetrenjače su proizvele blizu 6,6 milijuna megavata energije, što je dovoljno za opskrbu blizu tri milijuna domaćinstava u Škotskoj. Inače, Škoti za šest mjeseci potroše 11,6 milijuna megavata električne energije, uključujući ukupnu potrošnju kod kuće, na poslu i u industriji. Prema ovim podacima, vjetrenjače pokrivaju 57 posto kompletnih potreba za strujom u Škotskoj.

"Škotska nastavlja rušiti rekorde u proizvodnji obnovljive energije, privlačenju investicija, kreiranju radnih mjesta i pozitivnih pomaka kada je riječ o klimatskim promjenama", naglasio je Sam Gardner, vršilac dužnosti direktora Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, cilj Vlade Škotske je do 2020. dostići stopostotnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Škotski ministar energetike Paul Wheelhouse kaže kako je odlično čuti kako Škotska iz godine u godinu postavlja nove rekorde.

"U prvom tromjesečju ove godine Škotska je za 13 posto podigla proizvodnju obnovljive energije u odnosu na prošlu godinu. Ukupna količina obnovljive energije koju smo mi sposobni proizvesti iznosi 9,3 gigavata, što je četiri puta više u odnosu na period prije deset godina. Ove statistike jačaju reputaciju naše zemlje dok elektrane za obnovljive izvore energije predstavljaju potvrdu energetske politike škotske vlade", rekao je Wheelhouse.