SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Skandal: Radnici Forda otkrili kako su prevarili milijune kupaca
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.12.2019. - 08:20:28
DETROIT - U kompaniji „Ford" su svi znali za problem s mjenjačima ugrađivanim u automobile „Fiesta" i „Focus" – od inženjerskog i sektora za razvoj proizvoda pa do odjela za istraživanje, dizajn i proizvodnju, tvrdi sedam sadašnjih i bivših zaposlenika koji su radili na razvoju tih modela, piše „USA Today".

"Ruke su nam prljave. Osjećamo se grozno", rekao je jedan od inženjera, koji je želio ostati anoniman, a koji je igrao ključnu ulogu u sklapanju i provjeri spornih automobila.

Kad su ga pitali je li tvrtka ignorirala rana upozorenja svojih stručnjaka na neispravnost pojedinih mjenjača, zaposleni u Fordu je potvrdio da su "vozila bila ispravna kad su ih donijeli na testiranje, ali su tijekom probne vožnje i nakon tisuće prijeđenih kilometara bili svjesni da nešto nije u redu".

Inženjer je kazao: "Rečeno nam je: 'Ništa ne provjeravajte.' Dobili smo čudna naređenja. Nakon toga, ako postavljate pitanja, optuženi ste za pobunu. Neki su kolege čak i pokušali učiniti nešto, ali bezuspješno, a većini su ruke bile vezane. Ipak, bili smo svjesni kako će takvi mjenjači izazvati mehaničku katastrofu."

Mislio je na DPS-6 mjenjač s dvostrukom spojkom zvanom PowerShift, koja je upotrijebljena u dva milijuna automobila Focus i Fiesta prodanih ovog desetljeća, što je postalo predmet masovnih parnica i savezne istrage za prevaru, prenosi Yahoo News.

Najveći problem s DPS-6 jedinicom je taj što je Ford prodavao automobile s ovim šest-stupanjskim DCT-om, "unatoč tomu što je znao da se mjenjač ne može popraviti". Ford je bio svjestan do koje mjere je DPS-6 loš još od 2011. Dizajn je do te mjere neuspješan da može izazvati potpuni gubitak snage tijekom vožnje, i to na autoputu pri visokim brzinama.

U srpnju 2018. porota u Los Angelesu je dodijelila odštetu od 554.000 dolara vlasniku koji je optužio Ford da mu je "na prevaru prodao Focus s DPS-6, unatoč tomu što je znao da se ne može popraviti". Drugim riječima, Ford Motor Company je lagao kupcu.