SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRENDOVI
 
Sirotinjski kokain osvaja Grčku
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.09.2019. - 15:22:22
ATINA - Smrtonosna mešavina kiseline iz baterije i metamfetamina koja čini jeftinu drogu pod nazivom "sisa", poznatu i kao "sirotinjski kokain", širi se Grčkom, prenosi Deutsche Welle. 

Ko u Grčkoj sebi ne može da priušti kokain ili heroin sve češće kupuje jeftinu drogu "sisa", čija doza košta evro ili dva.Kako se navodi, proizvodnja je jednostavna, a sastojci dostupni i jeftini. Narkomani puše drogu u staklenoj luli ili je čak ubrizgavaju u venu.

"Sisa", koja se još izgovara "šiša" je vrsta kristal meta, ali je izrađena od nečistih sastojaka - motornog ulja, sumporne kiseline ili kiseline iz baterije. 

"Neželjene posledice prouzrokovane su dodatnim sastojcima", kaže Norbert Vodarc, koji proučava zavisnost od narkotika na Univerzitetskoj klinicu u Regensburgu i dodaje da postoje procene da uz konzumiranje "sise" može da se preživi najviše godinu dana. Ali, kako kaže, nepopravljiva oštećenja u organizmu droga izaziva mnogo ranije.

"Telo više nije u stanju da proizvodi sluz. Pošto oni koji koriste ovu drogu imaju smanjeno interesovanje za higijenu zuba, desni mogu brzo da prokrvare a zubi da poispadaju. Na telu se mogu razviti veliki apscesi koji prerastaju u infekcije."

Spektar mogućih bolesti obuhvata i upalu srčanih zalizaka, koja može dovesti do srčanog ili do moždanog udara. Agresivnost i halucinacije nisu retkost, kao i drastičan gubitak težine.

"Često su zavisnici potpuno ravnodušni prema tome da li su igle upotrebljavane. Ne misle ni o mogućoj infekciji HIV virusom", objašnjava Vodarc.

Ovu smrtonosnu drogu zavisnici, kojih je sve više, koriste najviše u grčkom glavnom gradu Atini, prenosi DW.