GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siemens pod pritiskom zbog australskog rudnika ugljena

Siemens pod pritiskom zbog australskog rudnika ugljena
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
MUENCHEN - Njemački industrijski konglomerat Siemens izložen je pritisku ekoloških aktivista koji su za petak najavili prosvjede u više njemačkih gradova zbog sudjelovanja kompanije u kontroverznom projektu gradnje rudnika ugljena u požarima opustošenoj Australiji.

Njemačka podružnica međunarodnog pokreta mladih za okoliš FridaysForFuture planira prosvjede pred Siemensovim uredima u nekoliko njemačkih gradova, uključujući i Munchen gdje se nalazi sjedište tvrtke.

Izvršni direktor Siemensa Joe Kaeser trebao bi se sastati s 23-godišnjom aktivistkinjom Luisom Neubauer, najistaknutijom figurom njemačkog dijela pokreta. Glasnogovornik tvrtke potvrdio je jučer da su joj uputili poziv na razgovor.
Prosvjed je usmjeren protiv kontroverznih planova indijske industrijske grupe Adani o gradnji rudnika ugljena u australskom Queenslandu. Siemens bi trebao isporučiti sustav željezničke signalizacijske za taj projekt.
Australski ekološki aktivisti godinama se protive gradnji rudnika koji bi trebao proizvoditi do 60 milijuna tona ugljena godišnje.
Siemens je izložen pritisku kao partner u projektu te su u prosincu odlučili preispitati narudžbu čija se vrijednost procjenjuje na nekih 20 milijuna eura.

Odluka bi mogla biti donesena uskoro, kažu izvori u tvrtki.

„Jako ozbiljno pristupamo toj temi i izdvojit ćemo potrebno vrijeme za upoznavanje s različitim mišljenjima i za raspravu", rekao je Siemensov glasnogovornik.

Aktivist pokreta FridaysForFuture Nick Heubeck optimističan je u pogledu poziva tvrtke da razgovaraju o tom problemu.

„Stvorili smo tako snažan pritisak u Njemačkoj i Australiji da je sasvim moguće da će Siemens donijeti - po našem mišljenju - razumnu odluku s obzirom na iznos od 20 milijuna eura", rekao je Heubeck.

Protiv Siemensa su danas prosvjedovale i australske ekološke skupine za očuvanje prirode i za zaštitu klime.
Kampanja „Zaustavimo Adani" želi zapriječiti Siemensovo sudjelovanje u projektu, koje je po mišljenju aktivista ključno jer bi indijskoj tvrtki trebalo osigurati pristup bazenu ugljena Galilee. Trenutno u tom dijelu Australije nema rudnika ugljena.

„Oči cijelog svijeta uprte su u Australiju gdje su klimatske promjene prouzročile najstrašniju sezonu požara u povijesti. Bilo bi sramotno kada bi Siemens odlučio poduprijeti rudnik ugljena zbog kojeg će budući požari biti još strašniji", rekao je aktivist australske Fondacije za zaštitu prirode Christian Slattery.

Od početka sezone požara u Australiji, već u rujnu, ranije no što je uobičajeno, požarima je zahvaćeno više od 10 milijuna hektara, što odgovara površini Južne Koreje. Stradalo je najmanje 27 osoba, uništeno je nekoliko tisuća domova, a vlasti su danas pozvale gotovo 250 tisuća ljudi na evakuaciju zbog širenja požara.
Ekolozi sa Sveučilišta u Sydneyju procjenjuju da je u požarima stradalo ili je ozlijeđeno čak milijardu životinja.

Tagovi: Siemens, ugljen, Australija
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE