SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERES
 
Sibur Neftekhim zainteresiran za preuzimanje Petrokemije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.04.2012. - 19:28:00
Zadnja izmjena: 02.04.2012. - 19:32:49
MOSKVA - Sibur Neftekhim, petrokemijska tvrtka-kćer ruskog Gazproma, zainteresirana je za preuzimanje kutinske Petrokemije.
Ruski mediji prenose kako bi državna prodaja Petrokemije u ovom trenutku mogla biti osjetljiva, no kako bi Sibur mogao početi kupovati i dionice koje kotiraju na burzi.

Doznaje se kako bi već u travnju u Hrvatsku moglo doći nekoliko predstavnika ruskih tvrtki koje su zainteresirane za ulaganje kako bi se nastavili razgovori o otvorenim temama i, po mogućnosti, nešto konkretizirali.

Sibur je inače vodeća petrokemijska kompanija u Rusiji i istočnoj Europi. Proizvodi više od 2.000 raznih proizvoda a zapošljava preko 30.000 radnika u 20 ruskih regija.

Kemijski sektor danas je bio iznimno živahan. Riječ je o Yarinom preuzimanju 20 posto udjela u IC Potashu te BASF-ovoj prodaji poslovanja u Belgiji ruskom EuroChemu.

Dionice Petrokemije u ožujku su bile pravi burzovni hit. Bila je druga po ostvarenom prometu u prošlom mjesecu sa 45,2 milijuna kuna, a u mjesecu u kojem su se pojavile i špekulacije o privatizaciji te tvrtke, zabilježila je visoki postotni rast cijene, za 36,5 posto, na 275 kuna.