SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SELIDBA
 
Sharp dio proizvodnje seli u Vijetnam
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 05.08.2019. - 09:05:16
TOKIO - Kod tvrtki iz IT svijeta već je neko vrijeme vidljiv trend preseljenja dijela proizvodnje iz Kine u druge zemlje kao što su Indija i Vijetnam. 

Često navođeni razlog za taj potez je strah od posljedica trgovinskog spora između Kine i SAD-a, no postoje i drugi razlozi kao što je rast cijena tamošnje radne snage.

Prema Reutersu, novi primjer što se tiče preseljenja u druge zemlje je japanska tvrtka Sharp(u vlasništvu tajvanske tvrtke Foxconn). Tvrtka Sharp je objavila planove o otvaranju novog postrojenja u Vijetnamu u kojem će proizvoditi različite proizvode kao što su tanki zasloni, elektronički uređaji i pročišćivači zraka.

Proizvodnja bi u novom postrojenju trebala započeti od Sharpove nove fiskalne godine koja počinje u travnju 2020. godine. Za otvaranje i upravljanje novom tvornicom osigurano je 25 milijuna američkih dolara.

Reuters također spominje kako Sharpov vlasnik Foxconn razmišlja o prodaji svojeg novog postrojenja u Kini vrijednog 8,8 milijardi američkih dolara.

Što se tiče ostalih tvrtki, Sony je odlučio zatvoriti svoju tvornicu pametnih telefona u Kini, samFoxconn povećava svoj proizvodni kapacitet što se tiče iPhonea u Vijetnamu i Indiji, Pegatron sve više Appleovih uređaja proizvodi u svojim postrojenjima u Indoneziji, Samsungtakođer reducira svoje proizvodne kapacitete u Kini, dok Nintendo razmišlja o preseljenju proizvodnje svojih Switch konzola u Vijetnam.