GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sessa: Nema velike razlike između onoga što radi Aleksić i RBA

Sessa: Nema velike razlike između onoga što radi Aleksić i RBA
LOBIRANJE I BANKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2020 / 10:13
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Pokušaj unajmljivanja PR agencije za krizno komuniciranje, gdje se između ostaloga traži pritisak na sudove kako bi oni donosili odluke u korist banaka, nastavak je kriminalnog zločinačkog djelovanja takozvanih hrvatskih banaka, poručio je jučer Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage i aktivist Udruge Franak, koja je održala tiskovnu konferenciju u hrvatskom Saboru, na temu »ispada« RBA banke i njenog oglasa u kojem traži agenciju za pritiske na hrvatske sudove.

Dan ranije to je objavljeno u medijima, a reakcije se ne stišavaju.

Aleksić kaže i da je zanimljivo da sve koincidira upravo s početkom oglednog postupka na Vrhovnome sudu RH, na kojemu se postavlja pitanje ništetnosti aneksa kojega uopće nema u velikoj većini tužbi. Pita se potom »je li nakon takvog degutantnog postupka RBA banke slučajno to da je na Vrhovni sud RH plasirana ideja da se oglednim postupkom pod krinkom važnih odluka upravo zauvijek zatvori pitanje obeštećenja za potrošače iz konvertiranih kredita.«

​Aleksiću to, kako stoji u priopćenju Udruge Franak, izgleda potpuno nevjerojatno. Posebno se ističe, navodi se dalje u priopćenju Udruge, »kako je Sud EU potpuno nedvojbeno utvrdio kako nakon zakonske intervencije nacionalni sud ima obvezu utvrditi je li tom intervencijom potrošač doveden u stanje kao da nikada nije ugovorio nepoštene ugovorne odredbe. I takvih je 18.000 tužbi na Vrhovnom sudu RH, a manje od jedan posto tužbi bavi se ništetnošću aneksa, pa je nevjerojatno da je Vrhovni sud RH pokrenuo ogledni postupak po pitanju koje nema baš nikakve veze s tužbama.« Aleksić se pita, stoji nadalje u priopćenju, »ima li to ikakve veze s PR-om banaka, ima li to ikakve veze s njihovim već plasiranim tvrdnjama kako potrošači imaju pravo na obeštećenje samo ako su aneksi ništetni te poziva nadležne institucije da radi zaštite pravne sigurnosti, zaštite građana o čijim se pravima sada na tim sudovima odlučuje i zaštite neovisnosti rada oba najviša suda, pod hitno istraže je li RBA banka realizirala svoj plan o utjecaju na sudove.«

Vlado Iljkić iz Franka istaknuo je kako umjesto da pokušaju ponuditi nagodbe opljačkanim potrošačima, banke su pokrenule nove nečasne i nezakonite aktivnosti. Sve je to, navodi, posljedica dosadašnje inertnosti HNB-a, izvršne i zakonodavne vlasti. Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, naglašava kako je utjecaj na pravosuđe i sudove u svim zemljama zabranjen te je pozvao DORH da odmah i bez odgađanja istraži takav način nezakonita poslovanja RBA banke. I ne samo te banke, nego i svih ostalih banaka iz slučaja franak jer tko, navodi se, nakon ovoga može reći da i druge banke ne pokušavaju koristiti iste načine utjecaja i pritisaka na sudove. I on podvlači da je »potrebno istražiti moguće utjecaje i na Vrhovni sud RH koji je upravo u tom periodu pokrenuo ogledni postupak i sada o njemu odlučuje pa je takvo postupanje banaka opasno.«

Uglavnom, Udruga Franak traži od Državnog odvjetništva da hitno reagira i istraži takav način poslovanja banaka, pogotovo što se upravo pred Vrhovnim sudom vodi iznimno značajan ogledni postupak o konvertiranim kreditima, a ako DORH ne reagira, Udruga Franak će istražiti sve pravne mogućnosti i elemente kaznenih djela te podnijeti kaznenu prijavu protiv RBA banke. RBA banci zasigurno ne bi nikada palo na pamet tako postupati u Republici Austriji, ističe se u priopćenju Udruge.

Za komentar smo zamolili predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu koji nam je kazao da bi se i ovo što radi Goran Aleksić iz Udruge Franak, koji dakle saziva presice na kojima izražava sumnju u neovisnost suda, moglo protumačiti kao svojevrsni pritisak na sud.

– Mislim da nije velika razlika između ovog što je sad napravio gospodin Aleksić i onoga što radi RBA banka, kaže Sessa za Novi list.

Svaki takav istup, napominje, »stvara dojam o određenom pritisku na sud, a da bi stranke uživale nepristrani postupak, morale bi se suzdržavati od ovakvih izjava i prozivanja.«

– Moram naglasiti da nikakav vid pritiska, niti s jedne strane, neće utjecati na rad suda i njegovu nepristranost i neovisnost. Sud radi svoj posao kao da toga nema. No, i ovakvim se izjavama također stvara određena atmosfera: ne samo da je na sud zabranjen svaki oblik pritiska, već je na sudu, prema sudu i sucima, i lobiranje zabranjeno, poručuje Sessa.

Inače, nakon što je guverner Vujčić najavio nadzor nad Raiffeisen bankom, jučer su iz HNB-a poručili samo to da zasad nemaju dodatnog komentara jer je potrebno određeno vrijeme da se nadzor sprovede i daju zaključci. Jučer je reagirala i Hrvatska udruga banaka koja izražava nezadovoljstvo zbog sumnji u neetično postupanje njihove članice prilikom izbora vlastite agencije za odnose s javnošću. Kažu da, kako o ovom događaju za sada imaju saznanja jedino iz medija, ne mogu detaljnije komentirati cijeli slučaj.

– HUB se, kao i njezine članice, uvijek držao najviših etičkih standarda i poštovao neovisnost svih institucija, a eventualno nedopušteno ponašanje jedne članice ne smije izazvati nepovjerenje prema poslovanju svih 18 banaka članica HUB-a, ograđuju se u HUB-u. Hrvatska udruga banaka, navode, već niz godina nastoji objektivno informirati javnost o važnim pitanjima bankarstva i financijske industrije u Hrvatskoj, posebice financijske pismenosti, potrošačkih prava, perspektiva monetarne unije i drugih važnih tema. Slučaj »švicarski franak« je kompleksan i nije se razvijao jednako kao u drugim zemljama u kojima se pojavila ova problematika, poručuje se u priopćenju HUB-a.

Tagovi: krediti u francima, Đuro Sessa, Goran Aleksić, Raiffeisenbank Austria, Udruga Franak
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE