SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Sekulić: Vjetroelektrane na Možuri počeće da rade do kraja mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 25.11.2018. - 10:44:35
PODGORICA - Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da će vjetroelektrane na Možuri na mrežu biti priključene do kraja ovog mjeseca, što će, kako je ocijenila, značajno doprinijeti sigurnosti snabdijevanja električnom energijom.

"Prema našim informacijama od investitora, do kraja ovog mjeseca očekujemo priključenje vjetroelektrana na mrežu i njihov probni rad", kazala je Sekulić, gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

Vjeruje da će to značajno doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i raznolikosti prizvodnje električne energije u Crnoj Gori.

"Mi smo 2016. godine proizveli četiri milijarde eura, godinu kasnije ekonomski rast bio je 4,7 odsto, što znači da smo na te četiri milijarde proizveli još 300 miliona. I ove godie imamo rast. Bilo koja proizvodnja značajno doprinosi industrijskoj proizvodnji i ekonomskom rastu, što znači da mijenjamo našu proizvodnju struje i da nećemo zavisiti samo od hidroenergije i količine kiše", istakla je Sekulić, navodeći da je namjera da imamo različite izvore energije.

Govoreći o rezultatima rada Ministarstva ekonomije za dvije godine mandata ove Vlade, Sekulić je rekla da je resor na čijem je čelu u 2017. godini ispunio 87 odsto obaveza.

"Ono što nijesmo ispunili, prenijeli smo u ovu godinu, a što se tiče 2018. godine, u prva tri kvartala smo ispunili blizu 90 odsto obaveza. Namjera nam je da ispunimo sve naše obaveze, ali ne zavisi to uvijek od nas", rekla je Sekulić.

U fokusu Ministarstva ekonomije su, kako je dodala, realizacija razvojnih projekata, poput podmorskog kabla prema Italija, projekta istraživanja nafte i gasa, projekata energetske efikasnosti...