SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK GLAĐU
 
SEEMO prati razvoj događaja oko slučaja Margetić, pokrenuta i peticija podrške
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.03.2013. - 21:20:00
Zadnja izmjena: 26.03.2013. - 09:27:55
ZAGREB - Istraživački novinar Domagoj Margetić danas petnaesti dan štrajka glađu.
I dok hrvatski mediji uglavnom nastavljaju s cenzuriranjem informacija o Margetićevom štrajku, uz nekolicinu izuzetaka, mediji u regiji nastavljaju izvješćivati o ovom štrajku za novinarske slobode, naglašavajući pritom Margetićevo ionako narušeno i loše zdravstveno stanje, ali i njegov novinarski doprinos demokratizaciji i borbi protiv korupcije u cijelog regiji, prije svega u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U večernjim satima Margetić je primio i dopis iz SEEMO-a, Medijske organizacije jugoistočne Europe, kojoj je uputio svoju predstavku o razlozima štrajka glađu.

“Poštovani gospodine Margetić, zahvaljujemo vam na informaciji i molimo vas da nas nastavite informirati o daljnjem razvoju događaja. SEEMO će promatrati vaš slučaj”, stoji u dopisu kojeg je Margetiću u ponedjeljak navečer poslala Anna Schmidt iz SEEMO-a.

Na aktivističkom portalu Change.org pokrenuta je i peticija podrške istraživačkom novinaru, koju je do večeras potpisalo više stotina građana Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, te primjerice Kanade, Francuske i Mađarske.

Na potpisivanje peticije podrške Margetiću pozvale su i brojne građanske inicijative i aktivističke skupine, kao što su Occupy Croatia, građanski pokret 99% iz Srbije, te haktivistička skupina Anonymous Srbija, a za sada cenzuru o Margetićevom štrajku glađu razbila je jedino Mreža TV emitiranjem razgovora novinarske Hane Tabaković s našim kolumnistom o razlozima njegovog štrajka glađu. Za Mrežu je Margetić ponovio svoje zahtjeve i naglasio kako nema namjeru prekinuti štrajk glađu bez ispunjenja postavljenih zahtjeva, koji se odnose na zaštitu prijavitelja korupcije, odnosno donošenje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije kojim bi se regulirala i zakonska zaštita novinara koji istražuju i otkrivaju korupcijske afere, te na novinarske slobode u Hrvatskoj.

“Podrška hrvatskom novinaru Domagoju Margetiću u njegovom protestu! Domagoj već 14 dana štrajkuje glađu zbog sveopšte korupcije i bahatosti u državi. Kao novinar uspeo je svojim istraživanjima da pošalje Sanadera u zatvor, otkrio tokove kiparskog novca koje su Tuđman i Milošević u dogovoru oteli od naroda dok se raspadala Jugoslavija (blizu 100 milijardi evra), kao i brojne bankarske prevare i malverzacije! Zbog svog pravedničkog stava i rezultata rada, on danas ne može nigde da se zaposli - država se postarala da mu svuda zatvori vrata i on je već neko vreme na ivici egzistencije. Ovim štrajkom rešio je da skrene pažnju na sve ono što mu je država priredila, kao i na ono što priređuje građanima u Hrvatskoj. Potpišite peticiju ukoliko ga podržavate! Ne postoji novinar koji je bolje istražio i skapirao prljave ratne tajne iz 90-ih”, poziv je haktivističke skupine Anonymous Srbija, kojim su na svojim Facebook stranicama pozvali svoje aktiviste i sugrađane na potpisivanje peticije podrške novinaru Margetiću.

“Domagoj Margetić, istraživač korupcijskih afera - štrajka glađu 15. dan - između niza afera koje je otkrio - tu je najveća Hypo hobotnica - afera koja nam je jamila 47,7 milijardi EURa iz naših džepova, koju se ne procesuira, nego se novinara progoni”, naglasili su na svojim stranicama iz pokreta Occupy Croatia.

“Važno: ukoliko želite da pomognete Domagoju Margetiću, novinaru koji već 15. dan štrajkuje glađu u ime pravde, evo konkretne prilike. Molimo vas da potpišete peticiju i time stanete u zaštitu Domagoja, borbe za pravdu i poštivanje prava istraživačkog novinarstva”, stoji u pozivu za potpisivanje peticije, kojeg su svojim aktivistima uputili iz građanskog pokreta 99% u Srbiji.

“Podržavam mojeg kolegu novinara u borbi za ljudska prava i pravdu”, komentirala je u potpisu peticije Iva Anzulović, urednica emisije “Speed” na zagrebačkom Radiju 808.

“Važno je da pomognemo da se obrani novinarstvo na Balkanu! Niti jedan novinar ne smije biti ušutkan, a za to se moramo svi boriti!”, napisala je Marija Todorović iz Beograda.

Dušan Vukotić iz Zrenjanina komentirao je: “Domagoj je jedan od najboljih i najiskrenijih novinara u ovom dijelu Europe!”.

“Podržavam kolegu novinara u ovoj časnoj borbi za istinu i slobodu novinarstva”, napisao je novinar Mladen Postružnik iz Guatemale.

“Možda je ostala još samo šačica hrabrih novinara kao što je Domagoj Margetić u cijelog regiji. A možda niti toliko”, komentirao je Aleksandar Grubeša iz Novog Sada.

U razgovoru za SEEbiz Margetić je samo potvrdio kako nastavlja štrajk glašu i kako ne namjerava prekinuti bez obzira na zdravstveno stanje i pritiske prijatelja.

Peticiju podrške Domagoju Margetiću i njegovim zahtjevima možete potpisati ovdje.You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.