DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK GLAĐU
 
SEEMO prati razvoj događaja oko slučaja Margetić, pokrenuta i peticija podrške
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.03.2013. - 21:20:00
Zadnja izmjena: 26.03.2013. - 09:27:55
ZAGREB - Istraživački novinar Domagoj Margetić danas petnaesti dan štrajka glađu.
I dok hrvatski mediji uglavnom nastavljaju s cenzuriranjem informacija o Margetićevom štrajku, uz nekolicinu izuzetaka, mediji u regiji nastavljaju izvješćivati o ovom štrajku za novinarske slobode, naglašavajući pritom Margetićevo ionako narušeno i loše zdravstveno stanje, ali i njegov novinarski doprinos demokratizaciji i borbi protiv korupcije u cijelog regiji, prije svega u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U večernjim satima Margetić je primio i dopis iz SEEMO-a, Medijske organizacije jugoistočne Europe, kojoj je uputio svoju predstavku o razlozima štrajka glađu.

“Poštovani gospodine Margetić, zahvaljujemo vam na informaciji i molimo vas da nas nastavite informirati o daljnjem razvoju događaja. SEEMO će promatrati vaš slučaj”, stoji u dopisu kojeg je Margetiću u ponedjeljak navečer poslala Anna Schmidt iz SEEMO-a.

Na aktivističkom portalu Change.org pokrenuta je i peticija podrške istraživačkom novinaru, koju je do večeras potpisalo više stotina građana Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, te primjerice Kanade, Francuske i Mađarske.

Na potpisivanje peticije podrške Margetiću pozvale su i brojne građanske inicijative i aktivističke skupine, kao što su Occupy Croatia, građanski pokret 99% iz Srbije, te haktivistička skupina Anonymous Srbija, a za sada cenzuru o Margetićevom štrajku glađu razbila je jedino Mreža TV emitiranjem razgovora novinarske Hane Tabaković s našim kolumnistom o razlozima njegovog štrajka glađu. Za Mrežu je Margetić ponovio svoje zahtjeve i naglasio kako nema namjeru prekinuti štrajk glađu bez ispunjenja postavljenih zahtjeva, koji se odnose na zaštitu prijavitelja korupcije, odnosno donošenje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije kojim bi se regulirala i zakonska zaštita novinara koji istražuju i otkrivaju korupcijske afere, te na novinarske slobode u Hrvatskoj.

“Podrška hrvatskom novinaru Domagoju Margetiću u njegovom protestu! Domagoj već 14 dana štrajkuje glađu zbog sveopšte korupcije i bahatosti u državi. Kao novinar uspeo je svojim istraživanjima da pošalje Sanadera u zatvor, otkrio tokove kiparskog novca koje su Tuđman i Milošević u dogovoru oteli od naroda dok se raspadala Jugoslavija (blizu 100 milijardi evra), kao i brojne bankarske prevare i malverzacije! Zbog svog pravedničkog stava i rezultata rada, on danas ne može nigde da se zaposli - država se postarala da mu svuda zatvori vrata i on je već neko vreme na ivici egzistencije. Ovim štrajkom rešio je da skrene pažnju na sve ono što mu je država priredila, kao i na ono što priređuje građanima u Hrvatskoj. Potpišite peticiju ukoliko ga podržavate! Ne postoji novinar koji je bolje istražio i skapirao prljave ratne tajne iz 90-ih”, poziv je haktivističke skupine Anonymous Srbija, kojim su na svojim Facebook stranicama pozvali svoje aktiviste i sugrađane na potpisivanje peticije podrške novinaru Margetiću.

“Domagoj Margetić, istraživač korupcijskih afera - štrajka glađu 15. dan - između niza afera koje je otkrio - tu je najveća Hypo hobotnica - afera koja nam je jamila 47,7 milijardi EURa iz naših džepova, koju se ne procesuira, nego se novinara progoni”, naglasili su na svojim stranicama iz pokreta Occupy Croatia.

“Važno: ukoliko želite da pomognete Domagoju Margetiću, novinaru koji već 15. dan štrajkuje glađu u ime pravde, evo konkretne prilike. Molimo vas da potpišete peticiju i time stanete u zaštitu Domagoja, borbe za pravdu i poštivanje prava istraživačkog novinarstva”, stoji u pozivu za potpisivanje peticije, kojeg su svojim aktivistima uputili iz građanskog pokreta 99% u Srbiji.

“Podržavam mojeg kolegu novinara u borbi za ljudska prava i pravdu”, komentirala je u potpisu peticije Iva Anzulović, urednica emisije “Speed” na zagrebačkom Radiju 808.

“Važno je da pomognemo da se obrani novinarstvo na Balkanu! Niti jedan novinar ne smije biti ušutkan, a za to se moramo svi boriti!”, napisala je Marija Todorović iz Beograda.

Dušan Vukotić iz Zrenjanina komentirao je: “Domagoj je jedan od najboljih i najiskrenijih novinara u ovom dijelu Europe!”.

“Podržavam kolegu novinara u ovoj časnoj borbi za istinu i slobodu novinarstva”, napisao je novinar Mladen Postružnik iz Guatemale.

“Možda je ostala još samo šačica hrabrih novinara kao što je Domagoj Margetić u cijelog regiji. A možda niti toliko”, komentirao je Aleksandar Grubeša iz Novog Sada.

U razgovoru za SEEbiz Margetić je samo potvrdio kako nastavlja štrajk glašu i kako ne namjerava prekinuti bez obzira na zdravstveno stanje i pritiske prijatelja.

Peticiju podrške Domagoju Margetiću i njegovim zahtjevima možete potpisati ovdje.