SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Schulz: Ne želim da proračunskim deficitom kupujemo ostanak Britanije u EU
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 02.02.2013. - 16:30:48
BRUXELLES - EU mora postati demokratskija i transparentnija, ističe predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. A ni jedna zemlja ne može si priuštiti da ostane sama, čak ni Velika Britanija, upozorava on.
Europska unija je 2013. proglasila "Europskom godinom građana" i time ponovno pokušava povećati zanimanje svojih građana za EU. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kaže da je veliki izazov objasniti jednom euroskeptičnom Britancu vrijednost Unije.

"Mislim da se Velika Britanija, kao i sve zemlje EU-a natječu na globalnoj pozornici... a sa špekulacijama na svjetskoj razni na međunarodnim financijskim burzama i imigracijom, Velikoj bi Britaniji to bilo previše samoj. EU može kontrolirati situaciju samo ako na političkoj pozornici nastupi u ime svojih zemalja članica kao snažna politička sila. To vrijedi jednako za Njemačku kao i za Veliku Britaniju. Upravo sam vidio jednu anketu koja pokazuje da je 60 posto Britanaca mlađih od 30 godina za ostanak u Uniji."

Martin Schulz ističe da se slaže s nekim primjedbama britanskog premijera Davida Camerona.

"Mislim da njegove primjedbe o ograničenoj transparentnosti, ograničenom priznavanju tko je zapravo za što zadužen u Bruxellesu, stoje. Isto tako mislim da nakon toliko vremena konačno moramo priznati da Europska komisija ne mora regulirati baš apsolutno sve. Ali ne trebam ja Davida Camerona da mi to kaže. Ja to već godinama govorim. Mislim da je Cameron isto tako u pravu kad se radi o jednoj stvari: EU svakako mora postati demokratskija. To znači da kad god EU o nečem odlučuje, to treba dobiti legitimitet u parlamentu. A to znači jačanje Europskog parlamenta. Ali upravo tomu se protivi britanski premijer David Cameron. Dakle, on upire prstom u problem kojeg je sam prouzročio".

Predsjednik Europskog parlamenta ne vjeruje da će Britanija blokirati sve poteze EU-a dok se u Britaniji ne održi referendum (2017.) na kojem će se odlučivati o ostanku ili izlasku iz EU-a.

"Uzmimo na primjer pregovore o financijskom planiranju do 2020. godine. Tu više nije toliko važno stajalište Velike Britanije, već borba šefova država i vlada s Europskim parlamentom. Tu moram reći: Nekoliko vlada, a među njima očito i njemačka vlada, spremne su prihvatiti proračunski deficit kako bi zadržale Britaniju u EU-u. Tu vam jasno kažem, ja to neću podržati", rezolutan je Schulz.

"Imamo naznake da predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy želi izdatke od 960 milijardi eura razdijeliti na razdoblje od sedam godina ali pri tomu ima jamstva za financiranje u visini od 900 milijardi eura, jer David Cameron ne može ići više od te svote. To znači da ćemo za sedam godina imati rupu u proračunu od 60 milijardi eura. A to je početak Unije u dugovima. Ja u tomu neću sudjelovati. Ako je do sad postojala razina na kojoj nije bilo dugova, onda je to bio Bruxelles. Možemo govoriti o štednji. Spreman sam na štednju. Ali nisam spreman na Uniju u dugovima. Ako bi to bila cijena da se u Uniji zadrži Davida Camerona, onda ja kažem ne", upozorava predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.