SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCENE
 
Schröder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU
Autor/izvor: SEEbiz / Beta / Blic
Datum objave: 20.02.2019. - 09:51:18
BEOGRAD - Bivši nemački kancelar Gerhard Schröder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

"Mislim da će one biti ukinute i to nije moje lično mišljenje, nego mišljenje Evropske unije i ostalih zemalja da će to morati kad-tad da se učini", kazao je Schröder u intervjuu za "Blic".

On je kazao da će ukidanje taksi omogućiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji će obezbediti postizanje sporazuma, ali nije želeo da se izjašnjava o vremenskim okvirima kada će sporazum biti postignut.

Schröder, koji prema pisanju lista boravi u Srbiji i koji će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, izjavio da Srbija do 2025. može da postane članica EU, ukoliko "učini sve sa svoje strane da do toga dodje".

"Imajući u vidu da je i sam predstavnik Evropske komisije Jean Claude Juncker izneo taj datum, godinu 2025, mislim da je onda prilično realno očekivati da Srbija do tada postane punopravna članica EU", ocenio je Schröder.

Upitan o protestima gradjana, Schröder je kazao da on ne može da komentariše unutrašnju situaciju u zemlji, ali da gradjani imaju demokratsko pravo da demonstriraju.