SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CILJEVI
 
Sava osiguranje: Cilj je proboj u osiguranje malih obiteljskih hotela i apartmana
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 27.12.2016. - 10:12:43
ZAGREB - Sava je nastala povezivanjem Velebit osiguranja i Velebit životnog osiguranja iz Hrvatske te Zavarovalnice Maribor i Tilije iz Slovenije. Novu tvrtku vodi David Kastelic.

- Sava osiguranje je druga najveća osiguravajuća kuća u regiji. Vezano za rebranding, sva četiri društva su i do sada u svom nazivu označavala pripadnost Sava Re grupi. Nastankom novog društva odlučili smo se i za novo ime, a ono je prema analizama izuzetno dobro prihvaćeno kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj, pojašnjavaju za tportal. 

Klijenti Velebita moraju znati da sve poslovnice u Hrvatskoj nastavljaju s dosadašnjim aktivnostima te se za njih apsolutno ništa ne mijenja. Planovi za Hrvatsku su veliki jer u Savi misle da su penetracija i gustoća osiguranja u Hrvatskoj prilično niski. 

- U usporedbi sa slovenskim tržištem, dvostruko su niži pokazatelji, što ukazuje na velik potencijal hrvatskog tržišta. Uz to treba naglasiti da kontinuirani rast BDP-a na hrvatskom tržištu već osam kvartala izravno pogoduje oporavku ove industrije. Stoga će fokus novog društva biti upravo hrvatsko tržište pa su i naši planovi vezani uz njega sada puno ambiciozniji', poručuju.

U portfelju sada uglavnom imaju fizičke osobe, a planira se i razvoj novih proizvoda za malo i srednje poduzetništvo. Napominju da to neće biti copy-paste usluga koje se nude u Sloveniji jer je hrvatsko gospodarstvo drugačije od slovenskog. 

Ambiciozni planovi za 2017. već su postavljeni, no povećanje tržišnog udjela nije primarni cilj. Cilj je proboj do novih segmenata tržišta, a vrlo im je zanimljiv turistički segment odnosno osiguranje malih obiteljskih hotela i apartmana. Treba naglasiti i to da je Sava osiguranje u Hrvatskoj lider po premiji auto osiguranja ugovorenih putem interneta pa se očekuje izvoz tog koncepta u Sloveniju. 

Premija Save na godišnjoj razini iznosit će više od 340 milijuna eura, što je u regiji svrstava na drugo mjesto, odmah iza Triglava i ispred Croatia osiguranja. Najveći dio te premije ipak se zarađuje u Sloveniji, u kojoj su dobrovoljna, zdravstvena i životna te osiguranja imovine daleko razvijenija nego u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, premija u Hrvatskoj u studenom je iznosila nešto više od 85 milijuna kuna. 

- Mislimo da će tržište osiguranja za pet ili deset godina biti potpuno drugačije od onog što imamo sada. Stvaraju se nove potrebe, ali i novi rizici, tako da očekujemo da će se nuditi i potpuno novi proizvodi. Sa stanovišta tehnologije, njen razvoj definirat će novi način pružanja usluge osiguranja. Ono će definirati sve potrebe. Auto osiguranje će padati, no zdravstveno, mirovinsko, osobno i rentno osiguranje će rasti i to će sigurno biti budućnost', zaključili su.