SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Saudijske najave podigle cijene nafte prema 63 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.02.2019. - 17:28:27
LONDON - Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila da će smanjiti proizvodnju više no što je dogovoreno.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,68 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 89 centi višoj cijeni, od 53,30 dolara.

Višak u opskrbi topi se zahvaljujući dobrovoljnom smanjenju proizvodnje koje provode Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, predvođena Rusijom. Njihov je sporazum stupio na snagu početkom ove godine a predviđa smanjenje proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.

Vodeća svjetska izvoznica Saudijska Arabija izvijestila je da će u ožujku smanjiti proizvodnju sirove nafte na oko 9,8 milijuna barela dnevno, čime bi premašila plan za više od pola milijuna barela dnevno.

Ministar energetike Khalid al-Falih najavio je plan za ožujak u danas objavljenom intervjuu za Financial Times.

Na naftno tržište utječu i izjave američkih i kineskih dužnosnika koji su izrazili nadu da će ih nova runda razgovora o trgovini, započeta jučer u Pekingu, približiti rješenju višemjesečnog trgovinskog rata. Peking i Washington pokušavaju postići dogovor prije 1. ožujka kada bi SAD trebao povećati carine na uvoz kineske robe.

Ukoliko ne uspiju, američke bi carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza trebale porasti s 10 na 25 posto.

Budu li uspješni, u američkoj investicijskoj banci JP Morgan procjenjuju da će naftna tržišta "preusmjeriti pozornost sa zabrinjavajućih makrogospodarskih čimbenika koji bi mogli utjecati na buduću potražnju na smanjenu opskrbu fizičkog tržišta i na geopolitičke rizike s mogućim utjecajem na neposrednu opskrbu".

U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,40 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni radni dan.