SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMOĆ
 
Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati daju tri milijarde dolara za Sudan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.04.2019. - 18:55:00
Zadnja izmjena: 21.04.2019. - 20:55:13
RIJAD - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili u nedjelju zajedničku financijsku pomoć od 3 milijarde dolara Sudanu gdje traje teška tranzicija nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira.

Pomoć stiže u obliku pologa od 500 milijuna dolara u Sudanskoj središnjoj banci i iznos od 2,5 milijardi dolara za potrebe sudanskog naroda u hrani, lijekovima i naftnih prerađevinama, prenijela je sudanska službena agencija SPA koja nije precizirala radi li se o darovima ii zajmovima.

"Svjesni potrebe za pružanje pomoći bratskom sudanskom narodu, dvije zemlje su odlučile zajednički pružiti tu pomoć, napisala je agencija i preciziral a da je polog Sudskoj državnoj banci usmjeren na podršku sudanskoj funti i smanjenju pritiska koje podnosi, te stabilizaciji tečaja.

Vrijednost sudanske funte se bitno pojačala u nedjelju na crnom tržištu, a nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira se očekuje priljev dolara u toj zemlji godinama suočenoj s nestašicom stranih valuta.

Od Bashirovog odlaska 11. travnja, sudanska funta (SDG) nesprestano jača u odnosu na dolar. U nedjelju je na paralelnim tržištima skočila u odnosu na dolar na 45 SDG za jedan dolar prema 72 SDG prošlog tjedna.

Služben tečaj je određen na 47,5 SDG za jedan dolar.