SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Saudi Aramco planira povećati proizvodnju plina, uložit će 150 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.11.2018. - 18:04:23
NEW YORK - Saudi Aramco namjerava povećati proizvodnju plina i postati izvoznik tog energenta, što će u idućih deset godina zahtijevati ulaganja od 150 milijardi dolara, objavio je u utorak čelnik saudijske državne naftne tvrtke.

Aramco, koji prema nekim procjenama vrijedi čak 2 bilijuna (2000 milijardi) dolara, intenzivira istraživanje i proizvodnju plina iz konvencionalnih i nekonvencionalnih izvora za potrebe domaće industrije, čime će osloboditi više nafte za izvoz i za preradu u kemikalije.

Naftni div namjerava povećati proizvodnju plina sa sadašnjih 2,5 milijardi na 4,1 milijardu prostornih metara dnevno, najavio je izvršni direktor Amin Nasser.

"Naš će plinski program... u idućih deset godina privući ulaganja od oko 150 milijardi dolara", dodao je Nasser.

"Raspolažemo i vrhunskim nekonvencionalnim resursima koji velikom brzinom nadopunjuju konvencionalne", dodao je.

Veliki dio plina iz nekonvencionalnih izvora bogat je likvidima i etanom, koji će odigrati važnu ulogu u rastu saudijskog kemijskog sektora, dodao je.
Odmak od domaćeg tržištaAramco je veliki proizvođač plina, ali se veliki dio proizvodnje koristi u matičnoj Saudijskoj Arabiji, podsjetio je Naser.

"Želimo se odmaknuti od pukog podmirivanja potreba naših distributera u Kraljevstvu, što ćemo ostvariti ponajprije kroz povećanje (proizvodnje) u nuklearnom i u sektoru obnovljivih izvora, i postati izvoznik plina i plinskih proizvoda", tumači on.

"Planiramo kreirati integrirano međunarodno poslovanje s plinom, oslonjeno na velike domaće konvencionalne i nekonvencionalne izvore", naglasio je Nasser.

Dodao je i da Aramco ima 16 bušotina fokusiranih na proizvodnju plina iz nekonvencionalnih izvora, najavljujući dovršetak više od 70 bušotina do kraja godine.
U planu i obnovljivciU sljedećih pet do šest godina Saudijska Arabija želi proizvoditi 10 posto energenata iz obnovljivih izvora kako bi proširila lepezu izvora u energetskom miksu i oslobodila više nafte za izvoz.

U sklopu nove energetske strategije vodeći svjetski izvoznik nafte planira do 2023. razviti 30 projekata u sektoru solarne i energije vjetra, te izgraditi 17,6 gigavata nuklearnih kapaciteta do 2032. godine.

Po Nasserovim riječima, Aramco također namjerava u idućih 10 godina uložiti 100 milijardi dolara u proizvodnju kemikalija širom svijeta, povrh potencijalnih akvizicija.
Kompanija želi postati globalni lider u proizvodnji kemikalija, uz planove proširenja aktivnosti prerade i proizvodnje petrokemikalija.

U razgovoru za Reuters Nasser je u ponedjeljak najavio i da planiraju povećati ukupne kapacitete za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji i u inozemstvu na osam do 10 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih 5,4 milijuna barela dnevno.