SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SEKTORSKA IZVEDBA
 
Sastavnice CROBEXturista najprofitabilnije na ZSE
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 13.11.2014. - 14:45:39
ANALIZA - Danas smo rezultate kompanija za prvih devet mjeseci ove godine odlučili prikazati po sektorskim indeksima kojima pripadaju. Pritom su uzeti sastavi indeksa koji će vrijediti od 24. studenoga ove godine.

Budući da sve sastavnice imaju jednaku težinu u sektorskim indeksima, apsolutne vrijednosti koje smo koristili u izračunima (poput ukupnih prihoda od prodaje) su jednostavan zbroj pojedinačnih vrijednosti svake kompanije. Relativni pokazatelji (marže) su dobiveni dijeljenjem takvih apsolutnih vrijednosti. Treba naglasiti da se radi o izvještajnim rezultatima koji mogu biti pod utjecajem jednokratnih stavki.

Najviši prihodi od prodaje u ovih 9 mjeseci su zabilježeni među sastavnicama CROBEXindustrije (25 mlrd HRK), što je pod jakim utjecajem Ine na koju se odnosi skoro 19 mlrd HRK. Najniže ukupne prihode od prodaje ima CROBEXtransport (929m HRK), ali njegove sastavnice zato zajedno bilježe najveće poboljšanje prodaje u odnosu na isti period lani (8,5%).

Najprofitabilniji je bio CROBEXturist s EBITDA maržom od 43% i profitnom maržom od 25,4%, dok je CROBEXtransport jedini koji bilježi neto gubitak. Ipak, ovaj indeks bilježi najveći rast EBITDA marže (s 9,5% na 24,1%, odnosno za 1455 bp) i profitne marže (s -20% na -2,4%, odnosno za 1763 bp) u odnosu na isti period lani.www.icapital.hr