SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Šarec tužan zbog mlake reakcije EK na navodnu špijunsku aferu
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 10.04.2019. - 19:53:41
LJUBLJANA - Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je da ga žalosti "mlaka" reakcija Europske komisije i da je očekivao snažnije očitovanje Bruxellesa na navodno slovensko otkriće da je hrvatska obavještajna agencija SOA prisluškivala slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovensku agenticu Simonu Drenik tijekom arbitraže o granici.

- Od Europske komisije sam očekivao da naglasi kako je potrebno poštovati vladavinu prava i da su pritisci na medije nedopustivi, osobito ako dolaze iz susjedne države, rekao je Šarec slovenskim novinarima u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu EU-a.

EK nema komentar na slovenske optužbe o navodnom prisluškivanju

Europska komisija je odbila komentirati pisanja slovenskih medija da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno prisluškivala slovenske dužnosnike.

- Vidjeli smo medijska izvješća o tome i nemamo komentara budući da je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje. Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe, rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

Na pitanje o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, Schinas je odgovorio je Komisija "podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti".

- Odgovornost je u prvom redu na našim državama članicama da štite medijske slobode i pluralizam u skladu s europskim vrijednostima koje su zapisane u Povelji EU-a o temeljnim pravima, rekao je Schinas.

Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na marginama summita koji počinje u srijedu kasno popodne razgovarati s premijerima dviju zemalja o tom pitanju, Schinas je odgovori da će predsjednik Komisije razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica, ali da ne vjeruje da će o tome biti riječi.