DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIZICI
 
Šarec: Riskantno osnivati novu aviokompaniju nakon propasti Adria Airwaysa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.10.2019. - 17:41:23
LJUBLJANA - Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u utorak da bi eventualno osnivanje nove slovenske državne aviokompanije, nakon što je uprava Adrije Airways dan ranije zbog nelikvidnosti zatražila stečaj, bilo vrlo riskantno s obzirom na proteklo iskustvo, iako je to jedna od opcija koje se razmatraju.

„Ići u to bez simulacija poslovanja takve kompanije za barem tri godine unaprijed bilo bi riskantno i bez smisla", rekao je Šarec uoči sastanka sa vrhom svoje vladajuće koalicije, prenosi Hina.

On je naveo i da će se alternativno rješenje, po kojem bi vlada subvencionirala međunarodne kompanije koje će se nakon stečaja Adrije pobrinuti da Ljubljana ne ostane bez zračnih linija s važnim europskim destinacijama, također pažljivo razmotriti nakon što se stave na vagu svi argumenti.

Slovenski premijer je ponovo kritizirao način poslovanja i dubioze u posrnuloj aviokompaniji, koju je prethodna vlada za samo 100.000 eura prodala malo poznatom njemačkom fondu 4K Invest, a on zatim prodao avione u njenom vlasništvu i uzeo ih u zakup, zbog čega se dodatno neodgovorno zadužio.