SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Šaranović mora mijenjati taktiku
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 10.10.2019. - 18:48:48
ZAGREB - Nakon što je dva tjedna agresivno kupovao dionice Kraša bez otkrivanja svojih namjera Nebojša Šaranović koji stoji iza Kappa Star Limiteda napao je odluku po kojoj se Upravi Kraša daje ovlast da u slučaju potrebe provede dokapitalizaciju društva. Identičnu izjavu dao je i srbijanskim i domaćim medijima.

- Vjerujem da ova odredba neće biti zloupotrebljena tako da se bilo koji dioničar isključi iz prava prvenstva ili time da se nove dionice izdaju po neprimjereno niskim cijenama. Takav bi postupak bio u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti dioničara. Duboko vjerujem da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju ne stavljajući nijednog dioničara Kraša u diskriminatorni položaj, jer bi drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave – priprijetio je Šaranović koji u ovom trenutku posjeduje najmanje 23 posto Kraša.

Podsjetimo, petim člankom svojeg Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine dioničara, donijeti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 milijuna kuna te isključiti pravo prvenstva određenih dioničara pri upisu dionica. Tim manevrom Kappa Star se može isključiti iz prava prvenstva, a Mesna industrija Braća Pivac i Kraš ESOP povećati svoje udjele u kompaniji. S maksimalnim iznosom dokapitalizacije udjel Šaranovića mogao bi pasti i na 15 posto čime mu se značajno smanjuje utjecaj u kompaniji. 

Mnogi, koji su vjerovali da Šaranović ima specijalan plan i da je u akciju kupovanja Kraša krenuo s posebnom namjerom ove izjave tumače kao 'neočekivanu nervozu', piše Večernji list.

Šaranović je kupio 344.510 dionica Kraša do ponedjeljka, a procjenjuje se da ih je platio najmanje 290 milijuna kuna. Sam je sebi 'nabio' cijenu na više od 1000 kuna, iako se prije njegova nastupa Krašom mjesecima trgovalo po otprilike 385 kuna za dionicu.

Ulaganje gotovo 40 milijuna eura u manjinski udio u nekoj kompaniji sada dio stručnjaka s tržišta kapitala tumači kao 'proklizavanje' jer udio koji je kupio u Krašu tržište je procjenjivalo na oko 18 milijuna eura. Trgovanje dionicama Kraša u posljednja je četiri dana zamrlo pa je tako po cijeni od oko 900 kuna prodano samo 8400 dionica, što je oko 0,6 posto svih izdanih dionica. Od početka Šaranovićeve akcije bilo je poznato da je Pivci i Kraš ESOP drže većinu kompanije i da bez da razbije taj savez koji se stvara godinama Šaranović nema šanse steći kontrolu nad tvrtkom. Njegov 'blitzkrieg' nije se pokazao uspješnim pa će morati smisliti novu strategiju kako svoje ulaganje učiniti profitabilnim.