DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRESTIŽNO
 
Sarajevska pivara uvrštena na Kotaciju SASE
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.08.2016. - 09:16:39
SARAJEVO - Sarajevska berza primila je društvo Sarajevska pivara d.d. Sarajevo u prestižni segment tržišta Kotaciju kompanija, izvještava Indikator.ba.
Sarajevska pivara će se na ovaj način pridružiti Bosnalijeku koji je u posljednje vrijeme bio jedina tzv. blue-chip kompanija na Sarajevskoj berzi.

U prethodnom periodu na prestižnom tržišnom segmentu bili su listirani još i Sarajevo-osiguranje i Klas, ali su se povukli.

Da bi jedna kompanija bila primljena na Kotaciju mora ispunjavati pored opštih i određene posebne uvjete, a nakon što bude uvrštena na Kotaciju, mora javnost redovno obavještavati o svim događajima koji utiču na njeno poslovanje.

Kompanije na kotaciji obavezne su Berzi dostavljati kvartalne, polugodišnje i godišnje finansijske izvještaje, kao i cjelovite izvještaje vanjskog revizora. Njihovo poslovanje treba da bude što transparentnije, kako bi potencijalni investitor mogao procijeniti da li ulaganje u ovog emitenta obećava povećani povrat uloženih sredstava.

- Kotiranje na Berzi nije samo prestiž, nego uključuje i mnoge druge pogodnosti za emitenta. Ukoliko je poslovanje emitenta transparetno i uspješno, ukoliko investitori imaju povjerenje u menadžment tog društva, emitent može kroz emisiju novih dionica finansirati svoje projekte, navodi Sarajevska berza u svojim pojašnjenjima berzanskog segmenta Kotacije.

Upravo, Sarajevska pivara odlučila se na javnu ponudu dionica investitorima. U periodu od 20. septembra do 20. oktobra 2016. godine planirani su upis i uplata 652.174 redovne (obične) dionice nominalne vrijedrnosti 23 KM po jednoj dionici, a što će u strukturi kapitala činiti 23,65 posto.
Time će se kapital kompanije, u slučaju uspjeha javne ponude, povećati za 15 miliona KM.

Na kotaciju Sarajevske berze uvršteno je 2.105.902 redovnih dionica (oznaka: SRPVRK1) Sarajevske pivare, a početak trgovanja prema pravilima Kotacije je 15. 08. 2016. godine.