SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VOĆE
 
Sankcije Rusiji potaknule snažan rast izvoza voća
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 07.09.2015. - 12:08:20
ZAGREB - Visoki troškovi ulaganja, nesređeno tržište, niske prodajne cijene i prevelik uvoz voća koje se u dovoljnim količinama može proizvesti i u Hrvatskoj.
Tako su hrvatski voćari na jučer započetom dvodnevnom Međunarodnom voćarskom sajmu u međimurskom Donjem Kraljevcu sumirali probleme s kojima se susreću. No iz Ministarstva poljoprivrede do voćara su doprli i optimističniji tonovi.

- Veseli što prema podacima iz 2014. izvoz voća raste za nevjerojatnih 107 posto. Izvezli smo 45.000 tona voća, a uvoz je pao za 4%. Zaštitne mjere koje je pokrenuo EK zbog ruske zabrane bile su usmjerene i prema našim proizvođačima mandarina i jabuka. Ove godine tu smo mjeru ponovno aktivirali i naši su voćari dobili tisuću tona više pa očekujemo i da će, prije svega mali voćari, kroz tu mjeru profitirati - istaknula je zamjenica ministra Snježana Španjol.

U okviru te mjere prosječna cijena jabuke bila je lani 3,09 kuna, a sličnu cijene očekuje i ove godine. Voćarima na ruku ide i tzv. shema školskog voća, uvođenje voća u školske kuhinje, koja se provodi dvije godine.