SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FELJTON (1)
 
Saloon, kralj ponoći
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 01.08.2015. - 20:04:21
ZAGREB - Saloon, bi ove godine proslavio 45 godina postojanja, da nije mafijaški zatvoren prije dvije godine. Sve se dogodilo noću kad je došla "jaka ekipa" i pobacala na cestu sav inventar koji su zatekli unutra.
To je "organizirano", baš kad je Vlaho Srezović konačno postao zakoniti vlasnik objekta u Tuškancu, kojeg je prije toga godinama gradio, plaćao i sigurno barem četverostruko preplatio njegovu vrijednost, jer se od njega godinama financirala KK Lokomotiva, a kasnije i Cibona. I umjesto da klub koji je sinonim noćnog života Zagreba proslavi svoje velike i vrijedne obljetnice, svi su ostali gluhi na tipični mafijaški napad na privatno vlasništvo i gradski simbol!

No, i Vlaho i Maro Srezović odlučni su da Saloon vrate u život. Zato im dajemo podršku ovim feljtonom, koji govori o boljim danima i o slavnoj prošlosti Saloona. Ovu sam priču doradio od originalne koju sam 31. siječnja 2010. objavio u Jutarnjem listu, a ta je nastala prema mome tekstu za nikad objavljenu monografiju o Saloonu, a već pripremljenu, zajedno sa tisućama skeniranih originalnih fotografija i nizom tekstova uglednih novinara i zvijezda svih vrsta. Bio bi to dokument o noćnom životu Zagreba, no fotomonografija se nije pojavila, ali nikad ne reci nikad....

Dakle, evo kratke i istinite povijesti Saloona, kakvu ne bi smislila ni Marija Jurić Zagorka, a ni Nada Klaić! Stvarnost je uvijek uzbudljivija od mašte...

Od prvog udarca tomahavkom, kojim je Ana Karić presjekla vrpcu i 13. veljače 1970. otvorila Saloon, prošlo je, eto, četrdeset i pet godina. Klub je postao i ostao simbolom noćnog života Zagreba. "Saloon - kralj ponoći" naslovio je jedan svoj tekst Željko Žutelija, parafrazirajući naslov popularnog krimića. Tako ostaje do danas, usprkos mnoštvu novih i atraktivnih klubova, koji su se u tih 45 godina, otvarali i zatvarali po Zagrebu.

U stvarnosti, taj klub u početku nije bio velika novotarija za Zagreb. Bilo je u to vrijeme (a i kasnije) 30-ak discoklubova u gradu, koji su nastajali na tragu nekadašnjih plesnjaka, po uzoru na one u inozemstvu. Smatra se da je prvi pravi diskoklub nastao u njemačkom Aachenu prije pola stoljeća (ustvari prije 55 godina), a taj je trend nastavljen po Njemačkoj, odakle su ga američki vojnici, smješteni u vojnim bazama, prenijeli u SAD i učinili svjetskim fenomenom.

Zagreb je pratio tu modu, a u gradu su postojali Klub tehničara, Korzo, Prodeks klub, Diskoteka Jazavac, Klub u Ritz baru, Apolo, Skretnica, Karaka, Skotch, Number One, Big Ben, Štrukla, Scena, Lapidarij, SKUC, Studentski centar, Pauk, Kulušić, Jabuka... i deseci drugih. I svi su nestali, a Saloon je opstao do prije par godina.

Prvih nekoliko godina Saloon je imao pokroviteljstvo Plavog vjesnika, pa je bilo normalno da tamo dolaze zvijezde, što zbog zabave, što zbog prilike da budu primjećeni i objavljeni u Plavcu. S druge strane, Saloon je bio službeni klub Lokomotive, pa su u njemu redoviti bili košarkaši, a uz njih i vaterpolisti i nogometaši. U Saloonu su priređivani izbori missica, dodjeljivane TV nagrade, slavljene velike pobjede zagrebačkih klubova, što je ostala tradicija do kraja. Ali, kako piše Zoran Kovačević u velikoj monografiji o Lokomotivi/Ciboni "Vukovi iz Tuškanca", nakon što je Pero Zlatar optužen da uvodi profesionalizam u amatersku košarku, on se povlači s mjesta predsjednika Lokomotive. To je značilo da Saloon ostaje bez medijske pomoći Plavog vjesnika. No zadržali su podršku od Mirka Novosela i Vladimira Anzulovića, jer je klub bio izvor prihoda za Lokomotivu.

Srezović i Papo okreću se radiju, pa se iz Saloona emitiraju emisije "Taksi za Babilon" Voje Šiljka, Zvonka Zmazeka i Dobroslava Silobrčića, klubom ponovo defiliraju poznate ličnosti iz svijeta filma, glazbe, filma i kazališta. Jedan od najpoznatijih gostiju bio je slavni filmski režiser Costa Gavras, koji je za Saloon tvrdio da je "najljepši klub na Balkanu", a o autoutrkama su govorili popularni vozači Jovica Paliković, Mladen Gluhak, Damir Wiesner i Goran Štrok...

U Saloonu uvode "dežurstvo poznatih", pa su među domaćinima Nikola Plećaš, Ana Karić, Relja Bašić, Irena Uhl, Nuša Marović... Glumica Božidarka Frajt predlaže da se organiziraju maskenbali, a anegdota kaže kako je tada rekla: "Svatko mora imati masku, a odjeća nije obavezna!"

Ni televizija, čija je uprava bila udaljena stotinjak metara u Dežmanovom prolazu, nije bila imuna na interijer i atmosferu Saloona, pa se tu snimaju različite emisije, primjerice vrlo gledani "Stop" Zvonka Letice, a stalni je gost tada popularni Saša Zalepugin.