SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
SAD: Kupnju izraelskih aviona odobravamo samo ako se poštuju tehnički uvjeti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.12.2018. - 11:00:00
Zadnja izmjena: 07.12.2018. - 11:04:34
ZAGREB - Amerika podržava hrvatsku nabavu izraelskih vojnih zrakoplova, no traže da se poštuju tehnički uvjeti. Proizlazi to iz najnovije reakcije iz američkih diplomatskih krugova.

Nakon informacija da američka administracija usporava dogovor Izraela i Hrvatske u prodaju zrakoplova F-16, stigla je i službena reakcija američkog veleposlanstva:

- Sjedinjene Američke države ostaju čvrsto predane u potpori Hrvatske da modernizira i nadogradi svoje zrakoplovne snage kroz kupnju zrakoplova koji su kompatibilni sa NATO saveznicima

- Već više od godinu dana radimo s Izraelom na detaljima predloženog transfera za F-16 zrakoplove. Tijekom cijelih tih razgovora jasno smo isticali pod kojim tehničkim uvjetima možemo odobriti takav transfer.

- U ovom trenutku vrlo aktivno radimo s Izraelom i Hrvatskom kako bismo ostvarili prihvatljivo rješenje koje će biti unutar hrvatskih potreba i unutar zadanog roka, stoji u odgovoru američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Stvar je vrlo jednostavna. Riječ je o prrilagodbi izraelskih aviona na NATO standarde i produljenje vijeka aviona. To je nešto što bi se u svijetu radilo prvi put pa cijeli posao još više dovodi pod znak pitanja. Naravno, sve se to odavno zna, ali u Ministarstvu obrane očito nisu dovoljno uzimali u obzir osjetljivost cijele priče.