SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN
 
Saborska rasprava o proračunu odredit će sudbinu vladajuće koalicije
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 16.10.2019. - 09:11:32
ZAGREB - Unatoč prijetnji Milana Bandića da neće više podržati Vladu ako ne pristane na povećanje plaće prosvjetarima, šef Kluba HDZ-a Branko Bačić uvjeren je da će članovi koalicije ostati na broju ovaj tjedan, kad će se izglasavati povjerenje ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i izvješće premijera o stanju države i društva. A za dalje tek treba vidjeti.

To je sukus Bačićevih izjava uz glavnu poruku: Vlada će biti u mandatu dok to bude htio HDZ, koji je spreman na sve scenarije i neće trpjeti pokušaje destabilizacije.

No, to je tek trenutačno primirje. Dok je predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić svojim izjavama odnose u koaliciji doveo do usijanja, sugerirajući da nema prostora za popravak, HNS nije uvjetovao podršku Kujundžiću koja će danas doći na dnevni red Sabora. Sudbina ministra zdravstva, kojega oporba pokušava srušiti već drugi put na inicijativu Mosta, ovisi prije svega o tome mogu li skupiti 76 ruku.

To bi mogli kada bi u petak ljuti koalicijski partneri u Klubu MB 365 pokazali da je Bandić mislio ozbiljno. A tome se ne treba nadati. Pravo stanje stvari vidjet će se tek kada na dnevni red stigne proračun; HNS-ovci su rekli da će na njemu podvući crtu. I ne odustaju, potvrdio nam je jučer izvor u vrhu stranke.

"HNS je čvrst u svome stavu i neće podržati proračun ako u njemu ne bude predviđeno povećanje plaća za učitelje i profesore. U petak ćemo glasati protiv opoziva ministra zdravstva, ali to ne znači da ćemo održavati vladajuću koaliciju. Ako Vlada neće u proračunu za iduću godinu povećati stavku za plaće nastavnika, HNS izlazi iz koalicije", rekao nam je sugovornik iz HNS-a, navodeći kako to sigurno znači i prijevremene izbore jer je uvjeren da će im se pridružiti i neki manjinski zastupnici, a bez šest zastupnika HNS-a i samo dva manjinska HDZ više nema većinu u Saboru.

Taj HNS-ovac kaže kako su još u lipnju premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću stavili na stol izračun za porast plaća prosvjetara, i to opciju 2%2B2 2 i opciju 2 4. Prema prvoj, plaće bi se ove godine povećale za dva posto, pa još dva puta po dva posto iduće, a prema drugoj, ove bi godine porasle dva posto i još jednom 2020. godine četiri posto.

"Govori se o našem ultimatumu, što nije točno! Premijer od lipnja sve zna, cijelo nam je vrijeme govorio kako će biti sve u redu, da bi sada rekao da neće povisiti plaće za šest posto", tvrdi izvor Jutarnjeg lista, uvjeren da novca u proračunu ima: "Proračun je veći za šest milijardi, a ako se ne smanji PDV, a svi govore da ga ne treba smanjivati, u proračunu će ostati još dvije milijarde. Nije fer da se učiteljima i profesorima ne želi podići koeficijent, a istodobno se zaposlenicima Ministarstva vanjskih poslova povećao za čak 30 posto."

Zastupnici koji su češće u kontaktu s Klubom HNS-a govore da bi njihove poruke trebalo uzeti ozbiljno. "HNS-u odgovaraju prijevremeni izbori jer je ovo trenutak kada je njihova ministrica Blaženka Divjak na vrhuncu, a reforma školstva najvidljivija. Tko će se za godinu dana, kada bi trebali biti redovni izbori, sjećati kurikularne reforme i plaća učitelja", komentirao je njihov kolega.

Bandić je u ponedjeljak ujutro svoju podršku Vladi rezolutno uvjetovao povećanjem plaće, a poslijepodne je izjavljivao da je neupitna njegova podrška Plenkoviću. Ključno za opstanak Vlade moglo bi biti to što Bandić ne kontrolira u potpunosti svoj klub, i ne može računati s time da će svi slijediti njegove upute. Premda je u ponedjeljak navečer Bandić novinarima, kad su ga pitali može li sa sigurnošću reći da kontrolira svoje zastupnike, odgovorio kako "ne bi radio cirkus, a još manje šalu s onim što je rekao", čini se da ipak jest.

Njegov Klub nije jedinstven, a neki među njima i sami su ostali zatečeni Bandićevim istupom. Spekulira se da bi Bandić možda mogao računati s petero članova: Kažimir Varda, Milanka Opačić, Mladen Madjer, Marija Puh i Siniša Varga. Bizarno je da Bandićev Klub u Poslovniku dopušta glasovanje prema savjesti samo kad to ne ugrožava opstanak Vlade - a njihov šef sada od njih traži da se Vlada ugrozi.

Nazvali smo sve zastupnike iz Kluba i pitali ih kako će se postaviti u petak. Bivši SDP-ovci Milanka Opačić i Siniša Varga, kao i Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj i Marija Puh, ignorirali su novinarske pozive. Šef Kluba Kažimir Varda najprije je rekao da dok se ne dogovore na sjednici Kluba, koja je dogovorena za danas ujutro, neće reći ni riječi, a onda je ipak progovorio: "Osobno, ja sam protiv opoziva. Ako Klub ne zaključi suprotno".

Bivši HSS-ovac Mladen Madjer također čeka sastanak Kluba i kaže da će glasati onako kako bude Klub odlučio. Isto će, kaže, vrijediti i kada na dnevni red dođe proračun. Vladimir Bilek "ne bi davao nikakve izjave dok ne zauzmemo stav". Bivši SDP-ovac Zdravko Ronko će biti protiv opoziva Kujundžića jer "padom Kujundžića mogla bi pasti i Vlada, a ako padne Vlada, predsjednik SDP-a Davor Bernardić dolazi u poziciju da poslije izbora ulazi u vazelinsku koaliciju".

Ivica Mišić će također glasati protiv opoziva Kujundžića jer smatra da on nije odgovoran za loše stanje u zdravstvu. Jedina koja je spremna priznati da će ići protiv struje je Ana Komparić Devčić koja tvrdi da će glasati za opoziv: "Glasam od zakona do zakona po svojoj savjesti", kaže ona napominjući da štrajk učitelja smatra opravdanim, ali pitanje njihove plaće vidi kao stvar izvršne vlasti i smatra da se mora postići dogovor.

Ni oporba ne vjeruje da će bandićevci na slučaju Kujundžić rušiti Vladu. Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, smatra da će Kujundžić ostati ministar unatoč šteti koju je napravio jer će opet proraditi trgovačka koalicija.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar jučer je poručio: "Teško je bilo ući u ovu Vladu, ali smo imali svoj cilj. Cilj se ostvaruje. Puno će lakše biti izaći nego ući. Nama je cilj da imamo što bolje obrazovanje. Reforme su nam najbitnije".