SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LETOVI
 
Ruski iFly planira letove iz Sočija za Beograd, Zagreb i Sarajevo
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 28.04.2019. - 19:16:25
SOČI – Ruska kompanija iFly Airlines u sredu je dobila dozvolu od federalnih vazduhoplovnih vlasti za letove iz Sočija za Beograd, Zagreb i Sarajevo, prenosi B92.net.

Kompanija je podnela zahtev da četiri puta nedeljno prevozi putnike iz crnomorskog olimpijskog odmarališta do tri prestonice na Balkanu.

Ova kompanija sada mora dobiti dozvolu od odgovarajućih regulatornih tela Srbije, BiH i Hrvatske.

„iFly Airlines" je privatni čarter prevoznik koji obavlja letove za nekoliko turističkih agencija.

Bivša Jugoslavija postaje sve popularnija kod ruskih turista. Preko 130.000 ruskih turista posetilo je Hrvatsku 2018. godine, a ove godine se očekuju da njihov broj bude veći za oko 20 odsto.

Ruski turisti u Hrvatskoj uglavnom borave u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. Prema zvaničnoj statistici, ruski turisti troše 50 odsto više od prosečnog gosta.

Tokom 2018. godine, Srbiju je posetilo 50.000 ruskih državljana. Vlada je nedavno odobrila sredstva za subvencioniranje turoperatora koji dovode ruske turiste u zemlju. Ukupno dvadeset evra obezbeđuje se po gostu, odnosno trideset evra ako ostane preko pet noći. Grupe za obilazak moraju imati najmanje petnaest osoba koje će ispunjavati uslove za ovu stimulaciju, prenosi B92.net.

S druge strane, broj ruskih turista koji su posetili Bosnu i Hercegovinu tokom 2018. godini iznosio je svega 6.000.

„iFly Airlines" je brzo rastuća aviokompanija a prošle godine je prevezla 1,1 milion putnika. Ima jaku foltu koji broji devet „erbsaovih" aviona.

Kako se navodi na njenom sajtu, „iFly Airlanes" je osnovana 2009. godine. Vlasništvo je Aleksandra Burtina, koji je ujedno i šef velike turističke kompanije „Tez Tour".

Beograd, Zagreb i Sarajevo nemaju redovne letove za Soči, iako „Air Serbia" ima blisku saradnju sa „Aeroflotom". „Aeroflot" ima letove između ruskog glavnog grada i Zagreba, dok između Rusije i Bosne i Hercegovine nema redovne avionske linije.