SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTORUBLJA
 
Rusija izdaje prvu kriptovalutu
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 17.10.2017. - 20:02:42
MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin dao je zeleno svjetlo za izdavanje vlastite verzije kriptovalute koja će se zvati KriptoRublja. Dogovorio je ovo na sastanku s ministrom komunikacija Nikolajem Nikiforovom iza zatvorenih vrata.

Digitalnu valutu će u potpunosti nadzirati vlada i neće biti dozvoljeno "rudarenje".

"Pokrećemo KriptoRublju iz jednostavnog razloga: ako mi to ne uradimo, učinit će naši susjedi iz Euroazijske ekonomske zajednice za dva mjeseca", rekao je Nikiforov.

Sve financijske operacije koje budu uključivale ovu kriptovalutu bit će oporezovane. Porez će se primjenjivati i na bilo koju dobit koju će vlasnik kriptovalute imati kroz razliku između kupovne i prodajne cijene.

"Kada kupujete ili prodajete KriptoRublju naplatit će se 13 posto poreza. Ako vlasnik iz nekog razloga ne može objasniti porijeklo kriptovalute koju ima, a želi je pretvoriti u rublje, bit će mu uzeto 13 posto od ukupne sume", rekao je ministar.

Nacionalna digitalna valuta bit će prebačena na međunarodno tržište jer su istakli kako nema svrhe da valuta cirkulira samo unutar zemlje.

"Ovo ne smije biti privatna valuta, već ona koju izdaje država, kontrolira država i omogućava cirkuliranje digitalnog novca u svijetlu digitalne ekonomije", rekao je zamjenik ministra ekonomskog razvoja Oleg Fomičev.

Foto: Manuel Romano / Global Look Pres