SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PORIJEKLO
 
Rumunjski autor Vazdoaga Teslu proglasio - Rumunjem
Autor/izvor: SEEbiz / Index.hr / Politika
Datum objave: 29.03.2012. - 15:13:04


BEOGRAD  - Beogradska Politika objavila je informaciju o rumunjskim tezama prema kojima je slavni izumitelj Nikola Tesla podrijetlom bio Rumunj, a ne Srbin.
U knjizi rumunjskog autora Valentina Ovidiua Vazdoage "Izvanzemaljski Rumunj", izdanoj 2005. godine, navode se teze poput ove: "Nikola (Nicolae) Tesla, poznati rumunjski znanstvenik, rođen je 1856. godine u Lici, u selu Smiljanu. To kompletno područje bilo je naseljeno Istro-Rumunima". Osim toga, teoriju potkrjepljuje činjenicom da Teslino prezime ne završava na -ić, nema značenje u srpskom jeziku niti je često u današnjoj Srbiji, piše politika.rs.

Također, navodi se i da je Istrorumunjsko podrijetlo Nikole Tesle potvrđeno istraživanjem profesora Dinua Stefana Morarua u tekstovima iz 1999. godine gdje on tvrdi da su Lika i grad Gospić, u blizini kojeg je Tesla rođen, u 15. i 16. stoljeću bili potpuno nastanjeni Istrorumunjima.

A ako ne upali ta teorija postoji još jedna. Upravo Moraru tvrdi da posjeduje audio zapis u kojem slavni rumunjski istraživač Anri Koanda govori o Tesli kao Rumunju, ali Rumunju iz srpskog Banata s kojim je često i razgovarao na rumunjskom jeziku.

Vladimir Jelenković, direktor Teslinog muzeja u Beogradu, potvrdio je da su teorije o rumunjskom podrijetlu Nikole Tesle vrlo česte, a politika.rs zagovaranje teorije o Nikoli Tesli, Srbinu, potkrijepila je iznošenjem dijela njegovog govora iz Beograda 1892. godine pri čemu se okupljenima obratio kao "braći" spomenuvši i "otadžbinu" od koje je godinama udaljen radeći u dalekom svijetu te naglasio da će "zauvijek biti samo Srbin i ništa više".

Tesla je najčešće navođen kao Srbin ili Amerikanac, komentira politika.rs, odnosno srpsko-američki znanstvenik, ali ponegdje i Austrijanac, Hrvat, Mađar, Grk, ili Čeh. Osim toga, nesporazumima je proglašavan i Šveđaninom i Bugarom.