SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPESI
 
RTB Bor: Najveća mesečna proizvodnja u 20 godina
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 11.06.2018. - 12:56:58
BOR - Rudari RTB-a Bor "iskopali" su u maju 4.336 tona bakra u koncentratu, što je najveća mesečna proizvodnja zabeležena u poslednjih 20 godina, saopšteno je danas iz RTB Bora.

To je i za šest odsto više od plana i čak 20 odsto više od prošlogodišnjeg učinka u istom mesecu. Rekordnu majsku produkciju obeležile su ukupne iskopine "teške" 3,67 miliona tona, odnosno 32 odsto više nego prošle godine i nešto bolji sadržaj bakra u rudi od planiranog.

Iako ne doprinosi direktno učincima na bakru, pokazatelj vredan pažnje je i rezultat na raskrivci, koji je čak 82 odsto bolji od ostvarenja u maju prošle godine.

U najvećem basenskom rudniku, površinskom kopu "Veliki Krivelj" je u maju ostvareno milion i 860 hiljada tona iskopina, za petinu više nego u istom periodu lane. Na raskrivci, a skinuto je milion tona jalovine, rezultat je u odnosu na maj prošle godine bio bolji čak 40 odsto. Proizvodnja rude izmerena je na 860 hiljada tona.

U Majdanpeku je u isto vreme otkopano 540 hiljada tona rude, ali je rezultat na raskrivci maltene utrostručen. Sa ostvarenih 1.230 hiljada tona jalovine, naspram 490 hiljada tona koliko je dato u maju prošle godine, majdanpečki rudnik je u potpunosti opravdao investiciju u novu rudarsku mehanizaciju nabavljenu septembra prošle godine.

Rudari RTB-a su od početka godine zabeležili proizvodnju 17.780 tona bakra u koncentratu i, nakon prerade u pogonima za pripremu mineralnih sirovina u Boru i Majdanpeku, topionici isporučili ukupno 93.100 tona suvog koncentrata.

Ukupne iskopine od januara do maja iznosile su 15,2 miliona tona, a dato je osam i po miliona tona raskrivke i 6,7 miliona tona rude.