DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
RTB Bor: Izvoz bakra veći za trećinu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 19.04.2018. - 16:52:50
BOR - Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prvom kvartalu 2018. isporučio na strana tržišta robu vrednu 54,3 miliona dolara, što je za 34 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je izvoz vredeo 40,6 miliona dolara.

Devizni priliv je u prva tri meseca za trećinu bolji zbog veće proizvodnje RTB-a, porasta cene bakra, ali i konstantno velike tražnje za "crvenim metalom" iz zemalja u okruženju.

RTB Bor je od januara do marta ove godine prodao na stranim tržištima 7.523 tone bakra ili 700 tona više nego u istom tromesečju 2017. Poboljšana je tromesečna proizvodnja, pa je RTB samo po tom osnovu ostvario 13 miliona dolara veći devizni priliv.

RTB BorU isto vreme, cena bakra na svetskoj berzi je, uz manje oscilacije, beležila blagi uzlazni trend. Tek u drugoj polovini aprila, posle dužeg vremena, preskočila je prognozirani prag od 7.000 dolara za tonu.

Prihod od prodaje bakra prošlog meseca je "težio" 15,35 miliona dolara, a prodajom paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatnih 763 miliona dolara i ostvarila ukupan izvoz u iznosu 16,1 milion dolara.

Proizvodi RTB-a Bor prodavani su tokom marta Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumuniji.