SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Roglić: Orbico preuzima kozmetičku kompaniju u susjedstvu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 11.01.2017. - 12:37:42
ZAGREB - Orbico Grupa jednog od najdugovječnijih hrvatskih poduzetnika Branka Roglića, prošlu je godinu zaključila s visokim prometom od 1,8 milijardi eura i profitom od 30-ak milijuna eura te u 2017. ušla prebacivanjem fokusa s istočne Europe na zapadnu Europu i Ukrajinu.

- Upravo su u tijeku pregovori o preuzimanju nekoliko distribucijskih tvrtki u Ukrajini, a u finalnoj je fazi proces preuzimanja jedne kozmetičke kuće u širem susjedstvu. O detaljima će, kaže Roglić za Jutarnji list, uskoro.

I to je samo mali dio velikih planova i aktivnosti koje je otkrio taj vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora najvećeg europskog distributera, koji u 19 država ima više od 25 tvrtki i više od pet tisuća zaposlenih. Pritom je, kaže, Poljska u kojoj posluje u četirima tvrtkama i ostvaruje najveći dio ukupnih prihoda, imala veliki skok u prometu - oko 350 milijuna eura.

- U ostalim državama imamo samo organski i stabilan rast od tri posto. Sve su tvrtke stabilne i nikome ne dugujemo ništa. Jako smo zadovoljni prošlom godinom i nadamo se da će i 2017. biti takva. Zaduženi smo samo četiri EBITDA, što nam omogućava pristup kreditima i bankama te zbog toga relativno malo plaćamo kamatu - govori Roglić koji je strelovit rast počeo širenjem u zemljama srednje i istočne Europe, posebno u Poljskoj, gdje je prvo preuzeo tvrtku za distribuciju profesionalnih proizvoda za njegu kose Wella, zatim Navo pa Heinekenova poljskog distributera Distribev, a nedavno je završena kupnja Optima grupe, tvrtke koja distribuira kozmetiku i Converse obuću. Poljska je Orbicu danas najpotentnije i najveće tržište i upravo ona im je omogućila poziciju najvećeg distributera u Europi.

Dodaje da i od Ukrajine očekuje puno, a planira se širiti u onim dijelovima zemlje gdje nema ratnih sukoba. Još su prošle godine preuzeli jednu tvrtku u Ukrajini i kozmetičke brendove te u ovoj godini, također, očekuju rast. Osim toga, Roglić ističe da će raditi na plasmanu hrvatske proizvodnje kroz Orbicove kanale.

- Plasirat ćemo hrvatske proizvode na police u državama u kojima poslujemo. Već radimo Ilovačke podrume, karlovačku tvornicu Ivo Lolu Ribar, tvornicu ribe u Postirama, Podravku u Bugarskoj, Kraš u Moldaviji itd. Malo ćemo se više posvetiti plasmanu hrvatske proizvodnje - govori Roglić koji radi i na diverzifikaciji portfelja i ulaže ondje gdje vidi perspektivu.

Planira tako podebljati i turistički portfelj i kupiti dva nova broda za charter-flotu. Naime, čak 90 posto profita reinvestira, zato su tako malo zaduženi, a od toga 10-ak posto otpada na ulaganja, najčešće u turizam. Njegova tvrtka Orvas iz Splita u svom sastavu već ima dva hotela i 18 vila s bazenima, charter-flotu od trenutačno 33 jahte, koja će se uskoro povećati, te vinograde i maslinike.