SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RECESIJA
 
Rogers: Američka ekonomija u idućih godinu dana sigurno u recesiji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.03.2016. - 16:30:00
Zadnja izmjena: 05.03.2016. - 16:38:21
NEW YORK - Jedan od najvećih investicijskih autoriteta Jim Rogers, rekao je da je izvjesno da će američka ekonomija pasti u recesiju u narednih dvanaest mjeseci.
U intervjuu za Bloomberg TV, poznati investitor je rekao da vjerojatnost za recesiju iznosi 100%.

"Prošlo je 7-8 godina otkako smo imali posljednju recesiju u SAD-u, a normalno, povijesno imamo ih svakih 4-7 godina iz bilo kojeg razloga - ali ih uvijek imamo", rekao je.

"To se ne mora dogoditi baš za 4-7 godina, ali pogledajte dug, dug je ogroman."

Rogers ovdje djeluje kao veliki pesimist jer većina analitičara vidi mnogo manju šansu za recesiju SAD-a u tom razdoblju, s vjerojatnošću ispod 33%. Nije bio konkretan u odgovoru na pitanje što može izazvati nekontrolirani proces smanjenja zaduženosti i recesiju, ali je ustvrdio da usporavanje ekonomije u Kini, Japanu i eurozoni znači da postoji mnogo načina za prelijevanje negativnih efekata.

Ako se investitori fokusiraju na prave podatke, vidjet će da je američka ekonomija već u problemima.

"Ako pogledate ... plaće i poreze na njih u SAD, vidjet ćete da su već u fazi stagnacije i da nema rasta", zaključio je on.

U svjetlu ekonomskih previranja, Rogers je otkrio kako u posljednje vrijeme intenzivno kupuje dolar i predlaže ulaganje u ovu valutu. Zaključuje kako je sve jači dolar loša vijest za robna tržišta.