SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAZGOVORI
 
Rio Tinto nastavlja investiranje u Srbiju?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.04.2018. - 18:39:16
LONDON - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se u subotu u Londonu, tokom radne posete Velikoj Britaniji, sa predstavnicima globalne rudarsko-metalske grupacije Rio Tinto.

Kako prenosi sajt Vlade Srbije, Brnabić je razgovarala sa izvršnim direktorom Rio Tinto proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Bataarom i direktorom Rio Tinto Ventures Andrew Lathamom, koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice u Zapadnoj Srbiji.

Premijerka i predstavnici Rio Tinta razgovarali su o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja Jadar projekta.

Predstavnici kompanije Rio Tinto istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju, navodi se.

Brnabić je izrazila nameru Vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, u julu 2017. godine.

Rio Tinto posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom Rio Sava Exploration, koja radi na razvoju Jadar projekta. Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu Rio Tinto Explorations Dunav.