SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUBITAK
 
Revizijski odbor Luke Bar negira tvrdnje Franovića: Gubitak u pola godine više od 4 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 05.10.2018. - 16:24:00
Zadnja izmjena: 05.10.2018. - 19:10:12
BAR - Revizijski odbor (RO) Luke Bar AD obavijestio je Odbor direktora te kompanije, nakon sprovedene vanredne revizije, da je tokom prvih šest mjeseci poslovanja u 2018. godini ostvaren gubitak u iznosu 4.000.660 eura.

„Predlažemo da sektor finansija koriguje u skladu sa nalazom specijalne revizije, računovodstvene evidencije i finansijske izvještaje na pojedinačnom i konsolidovanom nivou, te da tako korigovane usvoji Odbor direktora i da se nakon toga pošalju Komisiji za HOV", navodi se u dopisu Bordu Luke Bar od Revizijskog odbora kompaniji kojim predsjedava prof. dr Ana Lalević-Filipović.

U Revizijskom odboru, nakon vanredne revizije polugodišnjeg poslovanja, u potpunosti su saglasni „da se troškovi zarada iz ranijeg perioda tretiraju stavom za knjiženje „Rashod ranijih izvještajnih perioda/Obaveze prema zaposlenima", s tim što se od ukupnog iznosa 3.726.794 EUR, na samo akcionarsko društvo (bez DOO) odnosi 2.714.364 EUR što treba uknjižiti u šestomjesečn izvještaj samog AD. „Istovremeno kod ostalih društava sa ograničenom odgovornošću (DOO) treba uknjižiti u šestomjesečni izvještaj preostali iznos od 1.012.430 EUR. Na konsolidovanom nivou je Rashod iz ranijih izvještajnih perioda 3.726.794 EUR", navodi se između ostalog u dopisu Revizijskog odbora barske kompanije Odboru rirektora.

Glavni kontrolori računovodstva Luke Bar su se u potpunosti saglasili „da se shodno konzistentnoj primjeni računovodstvenih politika akconarskog društva moraju otpisati potraživanja za 1.785.660 eura".

Upravo ove dvije najveće stavke i skriveni troškovi, koje nijesu blagovremeno priznali i prikazali odgovorni iz menadžmenta u Luci Bar, kojim rukovodi direktor Zarija Franović, imali su za posljedicu ovako veliki gubitak.
Skupština akcionara Luke Bar će na vanrednoj skupštini, zakazanoj za 26. oktobar, raspravljati o eksternoj reviziji kuće MV Konsalt, koja je na inicijativu manjinskih akcionara, angažovana i utvrdila da nijesu bili tačni podaci da je Luka Bar tokom šest mjeseci ostvarila profit od oko pola miliona eura već da je operativni gubitak iznosio

Predsjednica Revizijskog odbora (RO) prof. dr Ana Lalević i član Igor Pavićević saopštili su u odgovoru na pitanja Odbora direktora da „nijesu saglasni sa stavom izvršnog direktora da je ostvaren pozitivan rezultat od 499 hiljada".

„Diskutabilna je time i konstatacija izvršnog direktora da „nije lažiran prihod u 2018. godini jer je ostvaren i realan". Naime, učenje spoznaje značaja i cilja vremenskih razgraničenja je na nivou srednje ekonomske škole, pa posebno nekome ko je na višem nivou ne daje za pravo iznošenja ovakvih konstatacija. Činjenica da je u nekom periodu evidentiran prihod koji se ne odnosi na taj period nego na neki naredni ili prethodni je više nego dovoljna da se dođe do zaključka da finansijski iskazi ne pružaju realnu sliku", istakli su između ostalog u odgovoru iz Revizijskog odbora.

Franović je u kratkom telefonskom razgovoru kazao „Vijestima" da će iduće sedmice komentarisati konačan rezultat koji je utvrdila vanredna revizija i RO Luke Bar.