SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENA
 
Restrukturiranje Montenegro Airlinesa će koštati 20 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 29.06.2019. - 13:30:00
Zadnja izmjena: 29.06.2019. - 13:30:18
PODGORICA - Vlada će do kraja godine započeti projekat restrukturiranja Montenegro Airlinesa i on će koštati 20 miliona eura, navedeno je u Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore 2019-2035. koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa je neophodno, s obzirom na činjenicu da kompanija u kontinuitetu ima finansijske gubitke i visok nivo zaduženosti. U tom smislu bi trebalo razmotriti mogućnosti za koncesije i učešće privatnog sektora, navedeno je u ovom dokumentu.

Troškovi reorganizacije koja bi trebalo da omogući opstanak kompanije i nezavisnost od državnog budžeta u budućem periodu je procijenjena na 20 miliona eura. To je polovina vrijednosti svih mjera u saobraćaju i pomorstvu predviđenih od 2027. godine.

Restrukturiranje će, kako je navedeno početi ove godine, a biće završeno naredne.

U dokumentu se svuda reastrukturiranje nacionalnog avioprevoznika povezuje sa najavljenim dugoročnim izdavanjem aerodroma u zakup, navodeći da su ciljevi tih postupaka povećanje broja putnika i veći državni prihodi.
Montenegro Airlines i Aerodromi Crne Gore su državne kompanije čije bi restrukturiranje i eventualno učešće privatnog sektora omogućilo nova sredstva i dodatno unaprijedilo usluge. Bolja valorizacija subjekata u sektoru vazdušnog saobraćaja će se ostvariti reorganizacijom ili privatizacijom aviokompanije Montenegro Airlines i pripremom plana za davanje koncesije za Aerodrome Crne Gore.

Na taj način omogućava se, sa jedne strane, bolje i efikasnije funkcionisanje ovih kompanija, uz bolji kvalitet usluge, a sa druge strane, povećanje budžetskih prihoda Crne Gore, koje se može adekvatno iskoristiti za realizaciju drugih, značajnih aktivnosti, navedeno je u Strategiji.
Uz restrukturiranje MA pominje se i njegova privatizacija. Država bi zbog pravila EU teško mogla da i nakon ovog restrukturiranja nastavi da izdašno pomaže državnu kompaniju. MA je zvanično posljednji put državnu pomoć dobio 2012. godine, ali je i dalje svake godine primao značajne sume iz državne kase mimo pravila za državnu pomoć.

Nacionalni prevoznik je 2017. iz budžeta dobio 9,7 miliona eura, a prošle godine još 7,2 miliona. Agencija za zaštitu konkurencije je u izvještaju za prošlu godinu potvrdila taj iznos navodeći da je Ministarstvo saobraćaja taj novac uplatilo bez obavještanja Agencije i bez ocjene usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Crna Gora je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dužna da poštuje pravilo da ista kompanije ne može da dobije državnu pomoć dva puta u deset godina. Vlada je do sada kao obrazloženje za kršenje ovih propisa navodila da postupak restrukturiranja MA iz 2012. godine još nije završen. Međutim sve te desetine miliona eura su do sada bile uzaludne jer kompanija ima dugove od oko 90 miliona eura i duplo su veći od vrijednosti kompanije.

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines se suočava sa velikim problemima održivosti, zbog značajnih nagomilanih dugova, piše u strategiji, prenose Vijesti.