SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVI VLASNIK
 
Resort Maestral dobio novog vlasnika, ali zadržava ime
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 07.07.2015. - 16:27:25
PODGORICA - Potpisivanjem kupoprodajnih ugovora između kompanija Hit i Monte Rock iz Podgorice okončana je prodaja crnogorskog Resorta Maestral. Resort Maestral će zadržati svoje ime, a određivanje ukupne cijene transakcije će zavisiti od rezultata poslovanja kompanije Hit Montenegro tokom ljetnih mjeseci. Kompanija Hit planira dalju poslovnu saradnju sa kupcem.
Investiranje u zavisno društvo Hit Montenegro matična kompanija Hit ponudila je na tržištu u skladu sa programom finansijskog i poslovnog restrukturiranja i uzimajući u obzir smjernice strateško-razvojnih planova. Prodajni proces se, kako je saopšteno iz kompanije, po planiranim fazama odvijao u saradnji sa društvom Alta Skupina iz Ljubljane, koje je kao ekskluzivni finansijski savjetnik pri prodaji uspješno sprovelo transparentni prodajni postupak.

Kompanija Hit je dogovor o prodaji 75,01 odsto udjela osnovnog kapitala u kompaniji Hit Montenegro i pripadajućih nekretnina i turističkih objekata kompleksa Maestral, Resort & Casinò, danas sklopila sa kompanijom Monte Rock (Društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet i usluge, export-import "Monte-Rock", Podgorica), čiji je osnivač i izvršni direktor Petros Stathis.

On je međunarodnoj turističko-privrednoj javnosti najpoznatiji po ulozi investitora i menadžera nekih od najluksuznijih resorta svjetskog lanca Aman, među kojima i Aman Sveti Stefan i Aman Grand Canal Venice.

Pregovore za sklapanje kupoprodajnih ugovora pratilo je predavanje obavezujućih ponuda i sprovođenje pažljivog pregleda, posjeta lokaciji i učešće na menadžemnt prezentaciji. Nakon dva odvojena a povezana kupoprodajna ugovora, kupac će preuzeti Resort Maestral uz ispunjavanje svih uslova za završetak prodajnog postupka. Na konačnu ukupnu cijenu transakcije će uticati i rezultati poslovanja kompanije Hit Montengero sve do 31. avgusta 2015. godine.

"Ispred Monte Rock-a, sa velikim zadovoljstvom danas objavljujem da su zaključeni sporazumi o kupovini 75,01 odsto udjela kompanije Hit Montenegro kao i odgovarajućih turističkih objekata i nekretnina koji su bili u vlasništvu i posjedu kompanije Hit Slovenija. Ovom prilikom bih želio da se zahvalim svim stranama koje su bile uključene o ovaj proces, a koje su pokazale istinski profesionalizam i predanost u cilju zaključenja ovog sporazuma od obostranog interesa", kazao je Stathis.

Prema njegovim riječima s obzirom na to da smo već komšije, imajući u vidu naš Aman Sveti Stefan koji je u neposrednoj blizini Maestrala, "mi izuzetno cijenimo ovu priliku, poznavajući veoma dobro potencijal koji ima ovo područje."

Naš cilj je investiranje u postojeće kapacitete, kao i jačanje i širenje reputacije koju ovaj rezort već posjeduje. Ulazeći u jedan novi izazov, mi čvrsto vjerujemo u posvećenost zaposlenih, za koje smatramo da su bitan faktor našeg uspjeha. Sa brojem zaposlenih oko 1.000 u okviru kompanija naše Grupe, broj koji konstanto raste, a imajući u vidu i investiciju koja će uslijediti kada je riječ o novom hotelu Kraljičina plaža, dokazali smo da se naše načelo kojim se vodimo ogleda u tome što podržavamo dugotrajne veze pružajući prilike kroz dugoročne investicione projekte", naglasio je Stathis.

On je istakao da je Crna Gora mjesto velikog ličnog i poslovnog značaja, "te se sa naše strane unaprijed radujemo doprinosu i podršci potencijalima ove zemlje koja obećava."

Predsjednik uprave kompanije Hit Dimitrij Piciga ovom prilikom je rekao da "se mogućnost prodaje Maestrala ostvaruje u pravom trenutku, a prvenstveno uz odgovarajući interes kupca".

"Maestral nismo namjeravali da prodamo po svaku cijenu, kao što smo na početku prodajnog procesa i najavili. Napore sada usmjeravamo na obezbjeđivanje dobrog poslovanja zavisnog društva Hit Montenegro u ljetnim mjesecima. I u budućnosti ćemo u okviru poslovnih veza s novim vlasnikom razvijati potencijal povezivanja destinacija i kruženja gostiju, a istovremeno ostaje otvorena i poslovna mogućnost da kompanija Hit upravlja kazinom u resortu Maestral", rekao je Piciga.

S obzirom na efekte prodaje Resorta Mestral, u kompaniji Hit objašnjavaju da će značajno doprinjeti poboljšanju strukture kapitala i likvidnosti društva, uticati na smanjenje zaduženosti i što je najvažnije, omogućiti sprovođenje novih investicija s većim udjelom sopstvenih sredstava.

"Maestral nesumnjivo ostaje jedna od najuspješnijih slovenačkih privrednih priča u Crnoj Gori, za šta zahvalnost ide svima koji su svih godina zajednički učestvovali. Dostupnost svježeg investicionog kapitala će Maestralu omogućiti dalji razvoj i modernizovanje u skladu sa trendovima na svjetskim tržištima, a takođe, kompanija Hit će se u okviru poslovnih veza i dalje zalagati da doprinese obezbjeđivanju sveobuhvatnosti i kvaliteta turističko-zabavnih usluga Maestrala", zaključio je Piciga.