SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDI
 
Rekordni izvoz valjevskog Krušika
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 23.02.2019. - 19:20:47
VALJEVO - Od fabrike Vistad, kako se u početku zvao, Krušik je u stalnom usponu i sada je simbol odbrambene industrije Srbije.

Sankcije, a onda i bombardovanje nisu uništili fabriku pa je uz značajnu pomoć države, Krušik postao još moćnija kompanija za najsavremeniju proizvodnju vojne opreme i naoružanja, istaknuto je na svečanosti.

Najbolje poslovne rezultate Krušik beleži u poslednje vreme. U proširenje raketnog i minobacačkog programa uložio je 35 mil EUR i osvajao svetsko tržište.

- Za nas radnike trenutno je najvažnije da imamo stabilan posao - ističe Branko Janković.

- Kupci dolaze. Krušik ima ugovorenih poslova za narednih par godina, ne samo za ovu godinu, tako da po pitanju stabilnosti ne brinemo za posao.

Aleksandar Obućina kaže da rade na mašinama visokih tehnoloških mogućnosti.- Fabrika je dosta modernizovana zadnjih godina, napredovala je.

Osamdeset godina uspešnog rada Krušik je dočekao sa rekordnim izvozom od 109.000.000 USD. Novi raketni i minobacački proizvodi omogućili su poslovni preokret i već se prodaju u sedamdeset zemalja, a najveći kupci su Sjedinjene Američke Države i zemlje Bliskog istoka.

- Ono što vam mogu reći i što svakako ohrabruje jeste to da imamo prelazne obaveze za 2019. godinu u iznosu od 126 mil USD - kaže direktor Krušika Vladan Lukić. - A ugovori se potpisuju i tokom ove godine, što znači da imamo sigurnu uposlenost u naredne dve godine, što će reći i budućnost za radnike, i naravno za dobrobit Valjeva i okoline.

Prosečna plata u Krušiku koji zapošljava 3.200 radnika je oko 52.000 dinara. Nova radna mesta otvara bez državnih subvencija. Pored vojne, ima i fabrike lovačke municije i akumulatora.