SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPIJUM
 
Rekordan uzgoj opijuma u Afganistanu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.11.2014. - 11:16:57

KABUL - Uzgoj maka za proizvodnju opijuma u Afganistanu dosegnuo je rekord u 2014. s obzirom na zasijanu površinu, navodi UN, što je znak neuspjeha američke politike suzbijanja narkotika, dok se NATO priprema za povlačenje svojih borbenih postrojba.

Tako je Afganistan i dalje najveći svjetski proizvođač (80 posto proizvodnje) te biljke koja je sirovina za dobivanje heroina i potiče veoma unosnu preprodaju u toj siromašnoj zemlji.

Mak se u 2014. uzgajao na 224.000 hektara, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, ističe se u godišnjem izvješću UN-ova ureda za droge i za kriminal (UNODC) objavljenom u srijedu.

Ta je površina više nego triput veća od one zasijane 2002. (74.000 hektara), godinu dana nakon zapadne vojne intervencije koju su povele Sjedinjene Države i u kojoj je srušen talibanski režim.

Unatoč programima iskorjenjivanja te biljke koje je milijardama dolara financirao SAD, uzgoj maka je naglo porastao, napose na jugu zemlje koji dijelom kontroliraju talibanski pobunjenici.

Od te količine maka može se proizvesti 6400 tona opijuma, procjenjuje se u izvješću, što je za 17 posto više nego u 2013., ali i manje nego u 2007. kada je proizvedeno 7400 tona.

Tako je borba s narkoticima drugi veliki neuspjeh Zapada u Afganistanu, nakon neuspjeha da vrati mir i sigurnost u toj zemlji.