SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Raste broj priključaka širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.12.2018. - 15:07:49
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem trećeg tromjesečja bilo milijun i 113 tisuća priključaka širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži, što je 2,5 posto više u odnosu na rujan 2017., objavila je u četvrtak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U rujnu je po HAKOM-ovim podacima 84 posto stanovništva pristupalo internetu putem pokretne mreže, što u odnosu na rujan 2017. predstavlja rast od oko tri posto.

HAKOM očekuje daljnji rast broja korisnika širokopojasnog pristupa internetu putem pokretne mreže, a time i rast podatkovnog prometa, što će, kako se navodi, zahtijevati daljnja ulaganja u infrastrukturu.

U HAKOM-u podcrtavaju sve veći značaj paketa koji objedinjuju više usluga te je zabilježen porast korisnika 4D paketa. U skladu s tim, raste broj korisnika koji koriste uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. Trenutno još uvijek oko 43 posto kućanstava koristi isključivo digitalni zemaljski signal za prijam TV sadržaja što predstavlja potencijal „Pay TV" tržišta, kažu u HAKOM-u.

Značajan je rast priključaka zemaljske naplatne televizije na godišnjoj razini, a zbog sve veće potražnje za paketima usluga očekuje se da će i u budućnosti rasti broj TV priključaka putem drugih tehnologija, kažu u HAKOM-u.

Napominju i da su povećane investicije u pokretne mreže, te kako je primjetno da su se smanjeni troškovi naknada koje plaćaju operatori, prelili u ulaganja u pristupne radiofrekvencijske mreže.