SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Radunović: Pitanje Montenegro Airlinesa moramo riješiti na ovaj ili onaj način
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 28.06.2019. - 21:23:09
PODGORICA - Ministar finansija Darko Radunović kazao je da Vlada mora na ovaj ili onaj način riješiti pitanje nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines.

On je to kazao odgovarajući na pitanje da li je pomoć Montenegro Airlinesu data po zakonu.

"Mislim da je MA kompanija od izuzetnog značaja za Crnu Goru i razvoj turizma. Mi smo sad na početak sezone i on otprilike doveze nekih 35 odsto turista. Multiplikativni efekti MA na crnogorsku privredu su veliki. Moramo riješiti pitanje MA na ovaj ili onaj način. Smatram da smo u skladu sa zakonom obezbijedili pomoć i pitanje je vremena i dobre analize šta će se dalje sa njim desiti", istakao je Radunović na konferenciji povodom redovne godišnje misije MMF-a u sklopu konsultacija o članu IV statuta fonda.

Na pitanje koliko im je pomoći dodjeljeno, nije konkretno odgovorio.

Ministarstvo saobraćaja dodijelilo je prošle godine pomoć MA u ukupnom iznosu od 7.266.658 eura.

To je navela Agencija za zaštitu konkurencije u svom izvještaju za 2018. koji je juče usvojila Vlada.

"Ova pomoć nije bila prijavljena Agenciji na ocjenu usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći", navedeno je u izvještaju.

Montenegro Airlines je bio korisnik državne pomoći 2012. godine, pa Agencija navodi da nema pravo na tu pomoć narednih 10 godina, osim kao nastavak mjera iz 2012. koje nijesu realizovane.

Podjećamo, MA je objavio da je poslovni rezultat kompanije za 2018. godinu pozitivan, jer su poslovni prihodi bili za 245 hiljada eura veći od poslovnih rashoda. Ipak, zbog značajnih finansijskih rashoda kompanija je poslovala sa gubitkom od 1,97 miliona eura.

Kompanija je početkom 2017. godine bila u gotovo bezizlaznoj situaciji sa gubitkom od 11,47 miliona eura iz 2016. godine.

Međutim, nakon mjera koje je preuzela nova upravljačka i rukovodna struktura, uz podršku Vlade Crne Gore, poslovanje je stabilizovano i u relativno kratkom roku dovedeno do rezultata sa gotovo šest puta manjim gubitkom na kraju 2018. godine.