SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISPLATA
 
Radnicima Luke Bar počela isplata 3,73 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 28.06.2018. - 15:05:37
BAR - Radnicima Luke Bar počela je isplata 3,73 miliona eura razlike u obračunu zarada, saopštio je izvršni direktor barske kompanije Zarija Franović.

Uprava Luke Bar i sindikati tog preduzeća potpisali su u aprilu sporazum po kojem će radnicima biti isplaćen neto iznos od 2,2 miliona eura, odnosno sa porezima i doprinosima bruto iznos od 3,73 miliona eura.

"Da moja riješenost da se uhvatim ukoštac sa svim, pa i višegodišnjim problemima koje je imala Luka Bar, nije deklarativna i prazna priča, dokazao sam rješavanjem pitanja isplate razlika u obračunu zarada radnicima. Moji saradnici i ja pronašli smo model finansiranja koji ni na koji način neće dovesti u pitanje stabilnost kompanije, a riješiće pitanje koje je bilo balans i zaposlenima i kompaniji", kazao je Franović za Pobjedu.

Manja zarada radnicima je obračunavana i isplaćivana u od 1. oktobra 2009. godine do 30. aprila 2016. godine.

"Odgovorno stojim na stanovištu da svakom radniku mora biti isplaćeno ono što mu zakonski pripada i što je pošteno zaradio. Isto tako, smatram da je dugoročno stabilno poslovanje kompanije interes svakog njenog zapošljenog i osnovni i profesionalni zadatak izvršnog direktora i menadžmenta", poručio je Franović.

Prema njegovim riječima, potpisivanje sporazuma i početak isplate je važan jer je grupa radnika ranije pokrenula četri sudska spora povodom primjene kolektivnog ugovora sa značajnim iznosima potraživanja od 2,36 miliona eura.

Predsjednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović naveo je da je 30 radnika već dobilo novac.