SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Radnici Uljanika u generalni štrajk, a "strahuju" za dva posljednja broda
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 21.10.2018. - 20:44:00
Zadnja izmjena: 21.10.2018. - 21:47:00
PULA - U ponedjeljak će biti treći put da radnici Uljanika traže pravicu na ulici, a što će se ovoga puta dogoditi, nesigurni su i sami. 

Strahuju za dva posljednja broda koja se nalaze na Uljanikovim navozima - što će reći brodovlasnici, hoće li ih odvući negdje drugdje kako bi ih završili. To bi značilo krah brodogradilišta jer više ne bi bilo posla.

Riječ je, podsjetimo, o dvjema preostalim gradnjama u škveru, za strane brodovlasnike, vrijednima više od 200 milijuna eura.

"Radi se upravo na ovim gradnjama gdje su brodograditelji osigurali materijal i one se moraju odrađivati, jer, ako izgubimo te dvije gradnje izgubili smo i brodogradilište", kazao je Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora.Neslužbeno se doznaje, javlja HRT, da je Uprava poslala prepravljeni plan restukturiranja u Zagreb i da bi ga ministar Darko Horvat već sutra trebao imati na svom stolu. Trgovačkom sudu sutra Uprava u Pazin šalje i prijedlog dva svoja člana Nadzornog odbora.

Time bi odlukom suda NO bio formiran i mogao bi donositi važne odluke dalje za Uljanik. I Uljaniku i 3. maju računi su blokirani. Ovom drugom od srijede prijeti stečaj, zbog dvomjesečne blokade. Ipak, u Uljaniku još polažu nadu u nekog novog strateškog partnera.

U međuvremenu, specijalni policijski tim češlja urede Uljanika i njegove financije, potvrđuju nam to radnici, ali i glavni državni odvjetnik.

"I kad i ako utvrdi, ako otkrije počinitelja sigurno da će DORH poduzeti sve da ta osoba ili osobe budu privedeni pravdi", rekao je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik jučer u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Sutrašnjim će se štrajkom zbog neisplate plaće Puljani boriti i za 3. maj, kažu Uljanikovci. Vjeruju da je snaga brodogradilišta upravo u njegovu jedinstvu, no ne zamjeraju kolegama da se na svoj način bore za sebe.